Vol-au-vent (koninginnehapje, videeke)

Ingrediënten:
Voor ca. 6 personen

  • 600 gr kippenvlees (zie opmerking)
  • 500 gr champignons
  • 500 gr gemengd gehakt
  • 8 dl lacroix gevogeltefond
  • 100 gr Boter
  • 115 gr Bloem
  • Ca. 2 dl Melk
  • 1 Eierdooier
  • 1 dl room
  • Peper, nootmuskaat, zeezout
  • Sap van 1/2 citroen

Bereiding:

Opmerking:
Voor het kippenvlees heb ik 600 gr kippenfilet gebruikt dat ik heb gegaard in de oven. Kippenkruiden mengen met olijfolie en wrijf daar de filets mee in. Leg ze in een ovenschaal en in een voorverwarmde oven van 175°c (hetelucht) gedurende een 30 minuten ongeveer.
Maar je kan uiteraard een kip braden aan het spit, of kip halen aan het kippenkraam van je wekelijkse markt .

Balletjes:
Ook de balletjes bak in de oven ! Je kan dit uiteraard ook in de pan, of je kan de balletjes koken. Aan jou de keuze.
Rol balletjes van het gemengd gehakt (ca 1,5 cm) , kruid ze met peper en leg ze in een ovenschaal. Bak ze ca. 15 minuten in een voorverwarmde oven van 175°C , hetelucht.
Als je ze kookt, doe dit dan bij voorkeur in water met een blokje vleesbouillon erin. Ze zijn gaar als ze komen bovendrijven.

Champignons:
Snij ze in schijfjes en bak aan in boter op hoog vuur .

Saus:
Doe de boter in een ruime kom, smelt ze op een medium hoog vuur. Doe de bloem erbij en roer goed. Bak de roux enkele minuten, onder voortdurend roeren, tot je een soort koekjesgeur waarneemt. Neem de pot van het vuur en doe er een deel gevogeltefond bij. Roer zeer goed door, zodat er zich geen klonters vormen. Zet weer op het vuur. Doe er beetje bij beetje de overige fond bij.
Er mag ook wat melk bij ,maar let op want de saus mag ook niet te lopend worden, ze moet een beetje de samenstelling hebben van lichte pudding. Laat nog even door pruttelen en doe er dan het citroensap bij. Neem van het vuur , meng eierdooier met de room en doe bij de saus . Meng meteen zeer goed door.
Kruid ze met peper, zout en nootmuskaat. Doe er de kip, balletjes en champignons bij en vermeng dit zeer goed.
Serveer met frietjes, kroketjes, puree …. en uiteraard ook lekker met een bladerdeegbakje erbij !

Enkele tips om de meest voorkomende fouten te vermijden bij het maken van vol-au-vent kan je vinden op de website van Jeroen Meus >

Please follow and like us:
fb-share-icon

Related Posts

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial