De zoete sinaasappel – het hoofdingrediënt in ons geliefde fruitsap – komt oorspronkelijk uit Azië. ‘Sina’ is het oude woord voor China, waar de naam ‘sinaasappel’ uit voortkwam. In de 16de eeuw werd de sinaasappel door Portugese ontdekkingsreizigers naar Europa gebracht. De vrucht was ideaal om verfrissende drankjes van te maken, die ook nog eens boordevol vitamine C zitten. Tot op de dag van vandaag drinken we al eens graag een glaasje fruitsap, maar waarom openen wij bijna élke babyborrel, elk trouwfeest of elke verjaardag met een glaasje sinaasappelsap als we (die dag) niet drinken?
Bij cateringbedrijf Food Factory in Leuven serveren ze het fruitsap vanuit een vaste gewoonte. “Wij starten zo goed als altijd met fruitsap en cava”, klinkt het. “Fruitsap is lekkerder dan water en ziet er net dat tikkeltje feestelijker uit dan een cola. Het is gewoon een traditie die al jarenlang meegaat.” Cateraar Kristof Royackers uit het Limburgse Hechtel-Eksel volgt diezelfde redenering. “Het is inderdaag gewoon een klassiek gegeven in ons land. Waarom we dan juist kiezen voor fruitsap als non-alcoholische drank? Ik denk dat het iets te maken kan hebben met de ‘Mimosa’. Die cocktail maak je met fruitsap en cava. Misschien zijn we zo ooit op het idee gekomen om de twee dranken te scheiden en ze apart aan te bieden op recepties.” Lees meer