Ingrediënten:
Voor 2 personen:
- 300 gr varkenshaasje, op kamertemperatuur
- peper en zout
- sap van 1/2 citroen
- 2 el honing
- 1 el arachideolie
- takje verse tijm
- Maïzena om saus te binden
- 4 schijven verse ananas (van ook het sap van de ananas op)
- 150 gr rijst (bij voorkeur een dag eerder gekookt of gestoomd)
- 1/2 rode puntpaprika, in fijne brunoise
- 1/2 preiwit, in brunoise
- 1 el lichte sojasaus
- 2 el oestersaus
- 1/2 el sesamolie
- wokpan
- grillpan
- verse peterselie of koriander
Bereiding:
Kook de rijst bij voorkeur een dag eerder dan gebruik. Zo is de rijst wat droger
Meng het citroensap met de honing en rits de blaadjes van de tiim. Voeg deze eveneens toe.
Kruid het varkenshaasje met peper en eventueel wat zout, verhit een antikleefpan op medium hoog vuur met wat olie en bak het rondom bruin.
Zet het vuur zachter en zet een deksel op de pan.
Laat het haasje een 15 minuutjes garen. Als je een vleesthermometer hebt, de kerntemperatuur is 65°C.
Haal het vlees even uit de pan en laat even rusten in aluminiumfolie
Doe het honing-citroen-tijm mensel in de pan, zet het vuur medium hoog en laat de saus flink reduceren tot het wat stroperig is, voeg ook enkele eetlepels ananassap toe (naar smaak)
Leg het vlees er opnieuw in en glaceer het vlees met de saus.
Indien nodig kan je de resterende saus extra binden met wat maïzena.
Doe wat olie in de wokpan en roerbak de paprika en prei op een hoog vuur gedurende 1 minuut.
Voeg de rijst toe en roerbak de rijst 3 minuten .
Voeg de sojasaus, oestersaus en sesamolie toe, meng goed door de rijst
Hou de rijst warm.
Grill de ananas schijven in een hete grillpan.
Snij het haasje in schijfjes en serveer met overgebleven saus, de gegrilde ananas en gebakken rijst en werk af met wat takjes verse peterselie of koriander.