Wat betekent de Nutri-Score ?

De Nutri-Score werd geïntroduceerd in verschillende EU-landen, waaronder België. Het logo kan je vinden op verschillende producten. De Nutri-Score is gebaseerd op onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek.

Door middel van de Nutri-Score kunnen producten uit dezelfde productgroep gemakkelijk met elkaar vergeleken worden. Enkele voorbeelden van productgroepen zijn yoghurt, groente, brood en frisdrank.

De klant kan in één oogopslag zien welk een gezondere keuze is door het voedselkeuzelogo dat zichtbaar is op de verpakking.

Hoe werkt de Nutri-Score?

Het Nutri-Score logo laat door kleuren (groen tem rood) en letters (A tem E) zien wat een gezondere en minder gezonde optie is binnen een bepaalde productgroep, en wat dus een betere of minder goede samenstelling heeft. Een donkergroene A staat voor een gezondere keuze binnen het schap en een donkeroranje E voor de minst gezonde keuze binnen het schap.

Hoe wordt een Nutri-Score berekend?

Een product krijgt pluspunten voor eiwitten, vezels, fruit, groente, noten en peulvruchten. Daarnaast scoort een product minpunten wanneer het een minder gezonde samenstelling heeft. Deze minpunten worden van de pluspunten afgetrokken. Een product krijgt minpunten wanneer het veel suiker, zout, verzadigd vet en calorieën bevat. De plus- en minpunten kunnen elkaar compenseren. Een laag eiwitgehalte hoeft niet meteen te betekenen dat het product een D- of E score krijgt. Andere componenten zoals bijvoorbeeld minder zout of meer vezels kunnen ervoor zorgen dat de score hoger uitvalt.

Een reactie achterlaten

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial