Benodigdheden voor de bar

Met het juiste gerei wordt het maken van cocktails nog leuker. Bepaalde spullen zult u al in huis hebben terwijl u, zeker in het begin, rustig nog even kunt wachten met aanschaf van andere!

Hier krijgt u in elk geval de verschillende benodigdheden:

  • Wijn en champagnekoeler: Deze bespaart u een veelvuldige duik in de ijskast. Gevuld met ijs houdt hij de flessen wijn en champagne heerlijk koud!
  • Ijsemmer: De meeste drankjes worden ijskoud geserveerd. Met een ijsemmer weet u zeker dat je voldoende ijsblokjes zal hebben.

  • Ijstang: Met de ijstang heb je elk ijsblokje makkelijk vast.

  • Bostonshaker: Deze bestaat uit een grote metalen beker met een iets kleiner mengglas.

  • Barlepel: Speciale barlepels zijn lang en smal en maken daardoor het roeren gemakkelijker. Een barlepel heeft een inhoud van 0,5 cl en kan dus ook gebruikt worden om heel kleine hoeveelheden af te meten! (goede en goedkope alternatieven zijn voor het roeren de steel van een lange kooklepel en voor het afmeten een theelepel)
  • Shaker: Een shaker behoort eigenlijk tot het basispakket. In een shaker kunnen alle ingrediënten perfect vermengd worden! Bovendien zit er in de meeste shakers een zeefhulpstuk, dit zal dus in veel gevallen de functie van het barzeefje kunnen vervangen! (let wel: als u met dikvloeibare ingrediënten zoals vruchtenpuree werkt zullen deze gaatjes verstoppen!)

  • Maatbeker: hiermee speel je op zekerheid in verband met het afmeten! Je kan het best een degelijke maatbeker van roestvrij staal aanschaffen, want bij het verkeerd inschatten van de hoeveelheden kan je cocktail helemaal mislukken! (je kan ook kijken of je borrelglazen hebt staan van 2 of 4 cl, dit is in het begin een goedkope vervanging)
  • Wijnstop: Er zijn diverse stoppen voor geopende wijn of champagne beschikbaar. Ze zorgen ervoor dat de dranken niets van hun kwaliteit inboeten.

  • Flesopener: Zorg ervoor dat u altijd een goede flesopener bij de hand heeft.
  • Flesopener met stop: Met de ene kant kan u de fles openmaken, terwijl u hem met de andere kant meteen weer kunt sluiten!
  • Barmessen: Geen echte must, maar wel heel handig omdat u zo de vruchten makkelijker zal kunnen snijden dan met een keukenmesje!
  • Bartang: De bartang is een praktisch en veelzijdig hulpmiddel, maar niet echt noodzakelijk voor de hobbymixer!
  • Champagneopener: wie maar af en toe een fles champagne ontkurkt, kan best zonder deze speciale opener.

  • Barzeefje: deze barzeef of strainer is echt onmisbaar! Door zijn spiraalvorm past hij op elk glas of beker.
  • Wijnthermometer: dit apparaat geeft precies aan welke temperatuur de inhoud van een fles, niet per se wijn, heeft en moet hebben!

  • Schenktuit: een schenktuit op een fles bevestigen maakt het makkelijker om de kostbare sterkedrank te doseren. In een mixdrank gaan meestal maar kleine hoeveelheden!

  • Kurkentrekker: hiermee ontkurkt u elke fles probleemloos.

  • Kelnersmes: een stukje gereedschap met 3 functies: kurkentrekker, flesopener en mesje.

  • Cocktaillepel: Handig voor mixdrankjes met ijs of vruchten (= eigenlijk een lepel annex rietje).

  • Cocktailprikker: deze cocktailprikkers zijn er in alle soorten en maten.

  • Ijsvergruizer: een ijsvergruizer is een handig apparaat, u doet langs boven de ijsblokken erin, duwt op een knop, en langs onderen komt het vergruisde ijs eruit. Alleen kost dit apparaat, toch van redelijke kwaliteit, vrij veel geld! Dus in het begin kan u zich zeker behelpen met een schone keukenhanddoek en een houten hamer! Doe de ijsblokjes in de keukenhanddoek en sla ze met de hamer in kleine stukjes. Zorg dat je wel een stevige tafel of onderliggende bescherming voorziet!
  • Blender (=mixer): dit is vooral handig als u voor veel mensen tegelijk een drankje moet maken. Indien u niet zeker bent dat uw mixer ijsblokjes kan vergruizen laat deze dan weg tijdens het mixen en giet de vloeistof na het mixen over de ijsblokjes. De elektrische mixer bewijst ook zijn diensten als er ingrediënten als room, melk, ijs of cream of coconut gebruikt worden (bovendien kan ook probleemloos vruchtenpuree gemaakt worden).

Verschillende soorten glazen:

Bij cocktails en longdrinks zijn er geen vaste regels wat betreft het glas waarin het drankje geserveerd gaat worden. De grootte van het glas zal toch meestal bepaald worden door de volume van het drankje. Voor een longdrink wordt er dus, zoals de naam het al aangeeft, een groter glas gebruikt. In twijfelgevallen is het dus ook altijd beter om een groter glas te gebruiken, giet het glas ook nooit helemaal tot op de rand vol! Veel belangrijker dan de vorm van het glas is het uiterlijk! Om de inhoud echt goed tot zijn recht te laten komen dient het glas niet allen kleurloos en strak te zijn, maakt ook heel proper en vlekvrij! Spoel de glazen na met heet en zuiver water en wrijf ze daarna droog met een glazendoek (deze pluist niet). Hieronder krijgt u een overzicht van de verschillende glazen:

  • Wijnglazen: deze hebben een vorm en grootte die afgestemd zijn op de soort van wijn! Glazen voor witte wijn hebben een inhoud van 100 tot 150 ml en zijn dus vooral geschikt voor cocktails die met een versierde glasrand worden geserveerd. Maar ook de wat grotere rodewijnglazen (ook de ballonvormige bourgogneglazen) zijn heel geschikt voor cocktails. In een sherryglas komen dan weer shortdrinks die in laagjes opgebouwd zijn het beste tot hun recht.

  • Champagneglazen: deze kunnen de vorm van een flûte of een coupe hebben. De inhoud van dit soort glazen loopt uiteen van 100 tot 250 ml. In de kleinere champagneflûtes kunt u champagnecocktails en flips serveren. In de wat grotere ook cobblers, sorbets en de zogenaamde fantasiedrankjes. Het meest veelzijdige is de champagnecoupe, dit is ideaal voor alle cocktails die met champagne worden gevuld.

  • Martiniglas: heeft een inhoud van 150 ml. Dit zijn wijde glazen op een lange steel.

  • Longdrinkglas: deze hebben een inhoud van 200 tot 250 ml. Ze zijn geschikt voor alle drankjes die met soda- of mineraalwater, met tonic of met vruchtensap gevuld worden. Ook ideaal voor mixen op melkbasis of voor drankjes met veel ijs!

  • Cocktailcoupe: deze heeft een inhoud van 120 tot 150 ml. Hieruit drinkt men voornamelijk cocktails die half- tot uitermate zoet zijn. Deze smaken trouwens ook heel goed in het klassieke martiniglas (ook dit heeft een inhoud van 150ml en is speciaal gemaakt voor de martinicocktail). Belangrijk is dat dit glas een steel heeft, waarmee u het glas kan vasthouden en de cocktail dus niet warm wordt!

  • Het grote cocktailglas: dit gebruikt men wanneer het longdrinkglas niet geschikt is. Dit glas heeft dan ook een inhoud van 300 ml. De vorm van dit soort glazen is een kwestie van smaak en ook geld.

  • Tumbler (of whiskyglas): dit glas heeft een inhoud van 50 tot 250 ml. Dit is een bekerglas dat er in veel verschillende afmetingen is. Dit glas is populair omdat het voor heel veel verschillende soorten cocktails gebruikt kan worden, zowel een aperitief als de klassieke americano als een trendy caipirinha kan hieruit gedronken worden. Ook voor bijvoorbeeld een whisky ‘on the rocks’ (= whisky met ijs) is dit een uitermate geschikt glas.
  • Aperitiefglas: dit heeft een inhoud van 60 tot 100 ml. Het is een eenvoudig middelhoog glas, met een dikke bodem, waarvan de doorsnede naar boven toe iets toeneemt. Als je je glazenvoorraad klein wilt (of moet) houden dan hoeft u dit glas niet in huis te hebben, er kan evengoed een tumbler gebruikt worden!Cognacglas: hebben meestal een inhoud tussen 200 en 250 ml.

  • Mineraalwaterglas en bierfluitjes: deze kunt u ook gebruiken voor longdrinks met of zonder alcohol.
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial