Zo herken je allergie aan zuivel, tarwe, alcohol en zeevruchten

Dit kan verstrekkende gevolgen hebben, als mensen zomaar voeding schrappen uit hun dieet. Ze kunnen essentiële voedingsmiddelen tekort hebben, en er erg ziek van worden. Maar hoe herken je nu het verschil tussen een voedselallergie, een voedselintolerantie en symptomen die toch op iets anders wijzen? We zetten vier belangrijke ‘allergieën’ op een rijtje.

ZUIVEL
Allergiesymptomen: blaasjes, uitslag, opgezwollen gezicht en lippen, piepende ademhaling, chronische jeuk, braken, diarree en maagkrampen. Intolerantiesymptomen: diarree, opgezwollen buik.

Kan het iets anders zijn? De intolerantie symptomen kunnen duiden op prikkelbare darmsyndroom. Tot de helft van wie zich ‘zuivelintolerant’ noemt, zou eigenlijk aan het prikkelbare darmsyndroom lijden. Hoe het veroorzaakt wordt is niet gekend, maar vezels zoals in fruit, groenten en granen verzachten het wel.

Een andere mogelijkheid is ‘weerstandszetmeel’. Dat ontstaat als je koolhydraten als aardappelen op pasta terug opwarmt. Dat opwarmingsproces verandert de samenstelling van het zetmeel, waardoor het zich letterlijk verzet tegen vertering in de kleine darm.

Wat als je dit schrapt? Zuivel is een belangrijke bron van proteïnen en calcium. Dat zomaar schrappen is dus echt niet gezond, zeker niet bij kinderen. Volwassenen lopen dan weer meer kan op osteoporose en spierspasmen.

TARWE
Allergiesymtomen: blaasjes, zwelling in het gezicht, piepende ademhaling, chronische jeuk, overgeven, diarree, maagkrampen

Intolerantiesymptomen: gewrichtspijnen, maagpijn, opgezwollen buik, depressie.

Kan het iets anders zijn? Soja, suiker of gist kunnen het verteringsysteem sowieso van streek brengen. Meergranenbrood of volle granen-brood bij een warme bakker zijn een betere keuze dan industrieel brood.

Wat als je dit schrapt? Dan mis je essentiële vitamines B, die nodig zijn voor je energieproductie en een gezond zenuwsysteem. Het is ook een bron van ijzer.

ALCOHOL
Allergiesymptomen: hartkloppingen, intens gevoel van warmte en verpletterende hoofdpijn. Meestal wordt dit veroorzaakt door een tekort aan het enzym aldehyde dehydrogenase, wat nodig is om alcohol te meaboliseren. De helft van de Chinezen, Japanners en Koreanen mist dit enzym.

Intolerantiesymptomen: fel blozen, niezen en verstopping Kan het iets anders zijn? Je kan ook reageren op sulfieten en salicylaten in wijn. Deze vind je in druiven of worden toegevoegd om de smaak van de wijn te bepalen.

Gevoeligheid aan sulfieten kenmerkt zich door: piepende ademhaling, uitslag en misselijkheid. Salicylaten geven symptomen die lijken op hooikoorts. Je vindt die laatste overigens ook in bieren.

Een andere mogelijkheid is een reactie op de vis- en zuiverproducten die worden gebruikt om wijnen te verfijnen en te voorkomen dat er restjes zweven in de wijn.

ZEEVRUCHTEN en VIS
Allergiesymptomen: shock, verkrampte ademhaling en bewustzijnsverlies.

Kan het iets anders zijn? Sluit altijd een voedselvergiftiging uit door vis die al slecht was. De helft van de voedselvergiftigingen wordt daardoor veroorzaakt. Rode vlekken, diarree en blaasjes zijn een belangrijk signaal. Bel onmiddellijk de dokter als er verlammingsverschijnselen optreden.

Visallergieën zijn meestal vrij ernstig, sommige mensen reageren al als ze gewoon visgeur inademen of iets aanraden dat met vis in contact is geweest. Ze zijn meestal ook erg specifiek. Zo kan je allergisch zijn aan verse tonijn maar niet aan bliktonijn, of wel aan zalm en niet aan kabeljauw. Intolerantie aan vis en zeevruchten schijnt niet voor te komen.

Wat als je dit schrapt? Vis en zeevruchten zijn een bron van proteïnen en omega 3-vetzuren (in vette vis).

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial