Ingrediënten:
Voor 12 donuts
- 180 gr bloem
- 105 gr kristalsuiker
- 1 ei large, op kamertemperatuur
- 4 gr bakpoeder
- 1 gr baksoda
- 1 kl vanilleboonpasta
- 100 gr karnemelk, kamertemperatuur
- 115 gr melkerijboter, gesmolten
- 1/2 tl nootmuskaat
- Mespuntje fijn zeezout
- Donut bakvorm (bv Wilton, PME)
- Bakspray
- Spuitzak
Glazuur:
- 150 gr poedersuiker, gezeefd
- 1/2 el Lorann butter-vanilla emulsie
- Ca. 30 ml melk, kamertemperatuur
- Kleurstof in gel, kleur naar keuze
Verder:
Decoraties naar keuze: chocolade, sprinkles, figuurtjes in suikerpasta, suikerfiguurtjes, marsepein, ….
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C, onder en boven warmte
Spray de donutvorm(en) in met een bakspray.
Zorg dat de gesmolten boter op lichaamstemperatuur is.
Meng deze met het ei, vanille en karnemelk.
Meng de bloem met de baksoda, bakpoeder, zout en nootmuskaat.
Zeef dit.
Voeg de suiker toe aan het botermengsel en klop even goed door.
Voeg het bloemmengsel toe aan het boter mengsel en meng dit tot de bloem net is opgenomen en je een vloeiend beslag hebt. (Max. 1 minuut)
Doe het beslag in een spuitzak, snij het tipje eraf en verdeel ove de 12 donutvormen .
Zet in de oven en bak ca. 12 minuten.
Ze zijn klaar als ze licht meeveren of als je er met een prikker in steekt, deze er droog uit komt.
Laat ze vervolgens 5 minuten rusten in de vorm, haal ze dan pas uit de vorm om vervolgens volledig af te koelen op een rooster.
Maak de glazuur:
Voeg de boter-vanille emulsie toe aan de suiker en voeg beetje bij beetje melk toe. Je wil een wat dikkere glazuur die toch bewerkbaar is.
Het kan dus best zijn dat je wat melk overhoudt, of je zelfs iets meer moet toevoegen.
Kleur de glazuur met een gel kleurstof.
Dip de afgekielde donuts in het glazuur en lag ze op een rooster.
Wacht enkele minuten alvorens je decoratie aanbrengt, zo heeft de glazuur tijd om zich vast te zetten, maar is nog steeds vloeiend genoeg om decoratie op aan te brengen.
Laat daarna volledig uitharden.