Ingrediënten:
Voor 4 personen
- 150 à 200 gr speculaaskoekjes
- 350 gr mascarpone
- 2 eieren, op kamertemperatuur
- 70 gr bloemsuiker
- 150 ml sterke koffie, koud
- 3 el monin amarettosiroop(=kidsproof) of amarettolikeur of funny amaretto
- 1 tl Lorann amandelemulsie (in de meeste online bakshops)
- Cacaopoeder
- Schaal van ca. 20×15
Bereiding:
Scheidt de dooiers van het eiwit.
Klop de dooiers wit met 50 gr suiker (ca. 5 minuten) met een elektrische mixer.
Voeg in delen de mascarpone toe en amandelemulsie en klop elke kèer goed door het dooiermengsel.
Klop de eiwitten stijf met de overige suiker en spatel deze voorzichtig onder het mascarponebeslag.
Meng de koffie met de siroop of amaretto(of de alcoholvrije versie funny amaretto).
Lepel een dun laagje mascarponebeslag in de schaal.
Sop de koekjes in de koffie en schik een eerste laagje in de schaal.
Vervolgens een laagje mascarponebeslag.
Ga zo door tot alles verdeeld is. Eindig met mascarponebeslag.
Zet de tiramisu in de koelkast minstens 10u of bij voorkeur een nacht.
Bestrooi vlak voor het serveren met cacaopoeder.
Tips:
Je kan dit ook in afzonderlijke porties maken in glaasjes.
Je kan ook amandelextract gebruiken, maar extracten zijn ook op basis van alcohol.
Wil je het kidsproof houden is de emulsie van Lorann de beste oplossing. Deze zijn zonder alcohol.
Je vindt tegenwoordig alcoholvrije amaretto’s , die net hetzelfde smaken als de alcoholhoudende variant.
Wil je de originele tiramisu, vervang de speculaas door lange vinger (boudoir) koekjes.
Italiaanse variant zijn dit Savoiardi.
Wellicht ga je iets meer koffie nodig hebben, boudoir koekjes slorpen meer vocht op. Voeg dan ook meer siroop of amaretto toe.
Maak gebruik van een spuitzak om het beslag mooier en gelijkmatiger te verdelen.