Ingrediënten:
Voor 1 brood van ca. 800 gr
- 280-300 gr water van ca. 25°C
- 300 gr mix voor zonnebloembrood of witbrood
- 100 gr maïsbloem
- 100 gr semola
- 50 gr griesmeel
- Optie: 20 gr zonnebloempitten indien je
gewoon bloem voor wit brood gebruikt - 15 gr geel lijnzaad
- 15 gr pompoenpitten
- 40 gr gierst
- 7 gr bruggeman droge gist
- 20 gr olijfolie
- 8 gr zout
- 1 el oregano
- 1/2 el basilcum
- 1/2 el peterselie
- 1/2 tl lookpoeder
- 1/2 el gevriesdroogde uistukjes
- Broodbakvorm naar keuze (24 cm), broodbakbol of gewone bakplaat
Bereiding:
Gebruik een standmixer of bewerk met de hand.
Start met 280 gr water, voeg hier de gist aan toe, olijfolie, de bloem, maïsmeel, semola, griesmeel, pitten, zaden en als laatste de kruiden.
Kneed het deeg 10 minuten met de standmixer (ca. 20 minuten met de hand) tot het soepel is en van de randen mooi loslaat. Indien het te droog blijft voeg je druppelsgewijs wat water toe, is het te vochtig voeg dan een klein beetje bloem toe.
Leg het deeg in een ingevette schaal en dek het af met plasticfolie.
Laat op een warme plaats rijzen (min. 25°C) tot het deeg in volume is verdubbeld. Dit kan 40 minuten zijn op zeer warme dagen tot 2 uur indien het koel is.
Bestuif je werkoppervlak met bloem en stort het deeg uit.
Sla het deeg door zodat alle lucht eruit is.
Vorm het in de gewenste vorm, of vorm het naar de bakvorm die je gebruikt, dek opnieuw af en laat opnieuw rijzen tot het bijna verdubbeld is.
Verwarm de oven voor op 210°C, onder en boven warmte.
Zet de vorm met deeg in de oven, in het midden, en bak het brood ca. 40 minuten
Optioneel tijdens het bakken (bij gebruik broodbakbol, is dit zoiezo niet nodig): Zet een klein oven/hittebestendig schaaltje met water onder in je oven, zodat je wat stoom kan maken. Dat maakt je brood extra krokant.
Je brood is klaar wanneer het hol klinkt als je er even op tikt.
Laat afkoelen op een rooster.