Ingrediënten:
voor 4 buns
- 200 gr tarwebloem
- 100 gr meergranenmeel
- 150 ml melk op kamertemperatuur
- 2 flinke el rode bietenpoeder (kan je online of in de betere natuurwinkel (of supermarkt)vinden)
- optioneel: wat rode gel kleurstof als je het deeg een wat diepere rode kleur wil geven
- 6 gr olijfolie
- 6 gr zonnebloemolie
- 1 ei, kamertemperatuur
- 5 gr droge gist (bruggeman)
- 8 gr fijn zeezout
- zwarte en witte sesamzaadjes
Bereiding:
Los de bietenpoeder op in de melk.
Doe alle ingrediënten in een kom van de standmixer (je kan natuurlijk ook manueel bewerken).
Doe het zout langst de randen , zodat het niet in rechtstreeks contact komt met de gist.
Kneed een 10 minuten op lage snelheid.
Leg de deegbal in een ingevette kom en dek af met plastic. Zet en op een warme plaats en laat het rijzen tot dit in volume verdubbeld is.
Afhankelijk van de omgevingstemperatuur zal dit van 30 minuten tot 1.5 uur duren …
Duw het deeg plat zodat de lucht eruit is en verdeel het in 4 gelijke porties. Bol ze mooi op.
Leg op een bakplaat bekleed met bakpapier en laat 15 minuten rusten onder een keukenhanddoek.
Duw ze wat platte , strijk er een beetje water over en strooi een mix van witte en zwarte sesamzaadjes erover.
Leg er een vochtige keukenhanddoek over en laat opnieuw rijzen op een warme plaats tot ze verdubbeld zijn.
Verwarm de oven voor op 220°C , onder en boven warmte.
Bak de buns ca. 15 minuten.
Laat ze afkoelen op een rooster.