Dit “brood” heeft meer de structuur tussen brood en cake. Is ideaal als ontbijt of als gezond tussendoortje !
Ingrediënten:
- 3 rijpe bananen
- 3 eitjes
- 125 gr suiker of een suikervervanger (stevia, tagatesse, zusto… hou hier rekening met de verhouding zoetstof tot suiker, sommige zoetstoffen heb je minder nodig om de zoetkracht van suiker te bereiken)
- 50 gr volkoren speltbloem
- 150 witte speltbloem (Of 200 gr havermeel kan ook)
- 50 gr amandelmeel (Of hazelnootmeel, kokosschaafsel)
- 125 gr karneboter
- 8 gr bakpoeder
- Snufje zout
- Sap van 1/2 limoen
- Merg van 1 vanillestokjes
- 1 el chiazaad
- 1 el maanzaad
- 50 gr gehakte noten
- 1 el krenten of rozijnen
- Cakevorm 26 cm
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Split de eigelen van de eiwitten.
Klop de eiwitten stevig op.
Klop de boter op met de suiker en het vanillemerg tot een witte, luchtige massa.
Voeg 1 voor 1 de eigelen toe. Klop door tot een witte massa.
Zeef de bloem, bakpoeder en amandelmeel en doe bij het geklopte mengsel.
Meng goed tot een glad beslag. Pel en puree de bananen, samen met het limoensap en meng onder het beslag .
Meng nu het snufje zout, chiazaad, maanzaad, gehakte noten en krenten onder het beslag.
Als laatste doe je in 2 delen het geklopte eiwit onder het beslag.
Spatel het voorzichtig onder het beslag, zodat je de structuur van het eiwit niet kapot maakt.
Doe het beslag in een ingevette en met bloem bestoven cakevorm. (Of gebruik een bakspray) Zet in de oven voor +/- 50 minuten.