Feestelijk nagerecht: Rudolf rendier (chocolade en cappucinobavarois)

Rudolf is een chocolade en cappucino bavarois met een fruitige vulling en een koekje, overgoten met een chocoladeglaze. Afgewerkt met suikerdecoratie .
Maak ze de dag ervoor , aangezien er wel wat werk aan te pas komt en het de nodige opstijftijd nodig heeft.

Ingrediënten:
Voor 8 stuks

Voor de koekjesbodem:

  • 75 gr roomboter op kamertemperatuur
  • 30 gr kristalsuiker
  • 115 gr tarwebloem
  • Snuifje zeezout
  • 1/2 tl vanilleboon pasta

Voor de fruitige kern:

  • 1 pot rode vruchten confituur

Voor de chocoladebavarois:

  • 200 ml volle melk
  • 200 ml ijskoude volle room
  • 2 eieren
  • 50 gr suiker
  • 80 gr pure chocoladedruppels (bv callebaut callets)
  • 1 tl vanille extract
  • 4 blaadjes gelatine (6 gr)

Voor de cappucinobavarois:

  • 200 ml volle melk
  • 200 ml ijskoude volle room
  • 50 gr suiker
  • 2 zakjes nescafe cappucino of 25 gr
  • 4 blaadjes gelatine (6 gr)
  • 2 eieren

Voor de chocolade glaze:

  • 1 kg Kant en klare chocolade mirror glaze (bv decora of saracino, online te koop)

Verder:

  • Ronde uitsteekvorm van 5,5 cm diameter
  • Siliconen vorm truffle (silikomart 3D truffle 120)
  • Siliconen vorm halve bol 3 cm diameter (silikomart)
  • 8 sets Suikerdecoratie rudolph (funcakes)
  • Taartkartonnetjes 10 cm diameter (online te vinden)
  • Chocolade decoratie “prettige feestdagen” ( o.a. online bij “a la tarte”l
  • Callebaut Chocrocks puur

Bereiding:

Maak de fruitvulling door de confituur los te kloppen , vul de halve bolletjes van 3 cm .
Zet de mal in de vriezer en laat deze opstijven.

Maak de koekjes:
Meng de roomboter cremig , samen met de suiker en vanille.
Vermeng er de bloem onder tot alles net is vermengd.
Leg het deeg een uurtje in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 graden, hetelucht
Rol het deeg uit tot 4 mm dikte, steek ronde vormpjes uit.
Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en zet in de oven.
Bak de koekjes 14 a 16 minuten.
Laat ze even afkoelen op de bakplaat en vervolgens volledig op een rooster.

Maak de bavarois:
Week de gelatineblaadjes in koud water. Smelt de chocolade in de microgolfoven, maar zodanig dat nog net niet alle druppels gesmolten zijn.
Warm de melk op tot net tegen het kookpunt, voeg de vanille eraan toe en de chocolade. Roer tot de chocolade volledig is opgelost.
Splits de eieren. De eiwitten heb je niet nodig.
Klop de eidooiers met de suiker wit schuimig. Doe een beetje van de chocolademelk bij de eierdooiers en klop door, voeg de eierdooiers nu bij de warme chocolademelk en klop op een zacht vuurtje verder tot het begint te dikken . Neem van het vuur en voeg er de geweekte en uitgeknepen gelatine aan toe , klop verder tot deze volledig is opgelost.
Laat dit afkoelen.
Klop de slagroom (in een kom die in de frigo heeft gestaan) op tot pieken zich vormen en spatel voorzichtig door het afgekoelde chocolademengsel .
Doe in een spuitzak.

Doe hetzelfde voor de cappucinobavarois. Los de cappucino op in de melk, ga verder zoals bij de chocoladebavarois.

Neem de siliconen truffle vorm, spuit de helft chocoladebavarois in de vorm, leg er een half bolletje fruitvulling in en leg de andere helft erbovenop(zodat je een vol bolletje krijgt).
Vul de rest op met de cappucinobavarois, en duw zachtjes een koekje als laatste in de vorm.
Strijk overtollig bavarois beslag eventueel weg met een palletmesje.
Zet deze nu minstens 5 uur in de vriezer of overnacht.
Voor je de glaze gaat over de bollen gieten, neem je ze uit de vriezer en laat je ze in de ijskast een 2 uurtjes staan.

Maak de glaze klaar volgens de verpakking.

Neem de bollen uit de ijskast, zet ze op een ruim rooster met een schaal of bakplaat onder.
Overgiet de bollen met de glaze. De overtollige glaze komt op de bakplaat terecht en kan je opnieuw gebruiken.
Neem de taartkartonnetjes en zet met een palletmes op elk kartonnetje een geglazuurd bolletje.
Strooi wat chocoladerocks langs de voet.
Werk ze af met de suiker en chocoladedecoratie, je rudolph rendiertjes zijn klaar.

Tip: er bestaan ook handige bavaroismixen om sneller bavarois te maken. Neem eens een kijkje bij deze van Funcakes .
Ook de suikerdecoratie kan je eventueel zelf maken met Royal icing , candy melts of chocolade.

Enkele tips en tricks bij gebruik van gelatine kan je vinden op de website van Jeroen Meus >

Please follow and like us:
fb-share-icon

Related Posts

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
nl_BEDutch