mini petit beurrekestaart

Ingrediënten:
voor 4 taartjes

  • 16 tot 20 petit beurrekoekjes (afhankelijk van hoe hoog je ze wil , ik heb er 4 per taartje genomen)
  • koude sterke koffie
  • chocolade hagelslag (of geraspte chocolade)

voor de diplomatencreme : (je gaat hiervan veel te veel hebben , maar deze kan je perfect ook voor een dessertglaasje gebruiken, of als vulling voor fruittaart)

  • 500 ml volle melk
  • 1 vanillestok of 1 el vanille extract(of pasta)
  • 100 gr kristalsuiker
  • 4 eierdooiers (Medium eitjes)
  • 25 gr Imperial vanillebloem (puddingpoeder)
  • 25 gr maïzena
  • 250 ml ijskoude slagroom (minstens 35% vet)

verder:

  • 150 gr botercreme (of je kan opteren om de botercreme achterwege te laten en volledig te werken met de diplomatencreme !)
  • diverse decoraties zoals chocolade , koekjes , verse munt , verse anijstakjes , eventueel eetbare bloemen, bresiliennenootjes , fruit …. noem maar op !
  • taartkartonnetje (12 cm) of een klein bordje

Bereiding:

Maak eerst de diplomatenroom: (= banketbakkersoom met slagroom , wordt ook wel zwitserse room genoemd).
Doe de melk in een pannetje , samen met het merg van de vanillepeul en de peul zelf (of het extract/pasta) , samen met 25 gr suiker.
Laat de melk warm worden op een medium vuur .
Klop ondertussen de 4 dooiers met de overige 75 gr suiker op een hoge stand met een mixer tot een witgele schuimige massa (+/- 10 minuten)
zeef er de vanillebloem en maizena bij en klop tot een homogeen beslag.
Doe een klein scheutje van de warme melk bij het eigelen beslag en klop meteen goed door .
Doe daarna het eigelen beslag bij de warme melk in het pannetje en onder voortdurend roeren zachtjes laten indikken. Gebruik een medium hoog vuur.
Wanneer de creme zachtjes begint te bubbelen , laat je nog een minuutje doorwarmen (al roerend) en neem daarna van het vuur.
Neem een ruime zeef en doe de creme over in een kom door ze eerst te zeven en dek ze dan af met plastic.
Door de creme eerst te zeven , kan je eventuele klontjes verwijderen en ook de vanillepeul mag eruit.
De plastic mag je echt over het gehele oppervlak van de creme leggen. Zo komt er geen dik vel op tijdens het afkoelen.
Laat volledig afkoelen in de koelkast.
Klop de slagroom in een ijskoude kom stijf .
Klop de banketbakkersroom goed los , doe een beetje bij de slagroom en klop los. Doe nu derest van de banketbakkersroom erbij , klop even los en klop opnieuw op tot je een massa hebt die pieken vormt . Zo heb je een stevige , spuitbare , maar luchtige creme.
Doe de room in een spuitzak met een spuitmondje met ronde opening van 0.5 cm (bv: wilton round tip nr 5 ).

Opbouw taartje:
Doe een klein dotje botercreme op een decoratief bordje of een klein kaartkartonnetje.
Leg daarop een eerste koekje.
Spuit op het eerste koekje dotjes met diplomatencreme.
Doop een volgende koekje onder in de koffie en leg het op het eerste laagje creme.
Doe hier opnieuw dotjes diplomatenroom op en sprinkel er wat hagelslag op .
Leg opnieuw een koekje in de koffie en op de laag room.
Terug een laagje met diplomatencreme , eventueel met opnieuw hagelslag of zonder (aan jou de keuze).
Opnieuw een koekje met koffie en bovenop het laatste koekje doe je dotjes botercreme .
Decoreer naar hartelust met extra chocolade , verse munt , extra koekjes , bresilliennenootjes …. laat je creativiteit gaan !

Zet de taartjes daarna minstens 4 uur in de ijskast.
Een half uurtje voor consumptie laat je ze weer op kamertemperatuur komen.

Please follow and like us:
fb-share-icon

Related Posts

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial