Kip pilav met saffraan

voor 6 personen :

Ingrediënten :

  • 50 g cashewnoten
  • sap van ½ citroen
  • ¼ theelepel kaneel
  • 500 g basmatirijst
  • 25 g pijnboompitten
  • 50 g amandelschaafsel
  • 15 g ongezouten boter
  • 200 ml Griekse yoghurt
  • 1 liter kippenbouillon
  • 2-3 eetlepels arachideolie
  • 3-4 kardemompitten, gekneusd
  • ½ theelepel saffraandraadjes
  • 3-4 eetlepels gepelde pistachenoten
  • geraspte schil en sap van 1 citroen
  • 500 g kipfilet, in stukjes van 1 x 2 cm
  • een klein bosje verse peterselie, gehakt
  • Bereiding :

    Voorbereiden :

    Marineer de stukken kip ongeveer een uur in een mengsel van yoghurt, sap van ½ citroen en kaneel. Week de saffraandraadjes in de kippenbouillon.

    Bereiding :

    Smelt de boter in een grote pan met deksel op laag vuur, giet er 1 eetlepel olie in, doe de rijst erbij en roer tot alle korrels met een glanzend filmpje bedekt zijn. Giet de saffraan-kippenbouillon in de pan, doe de kardemompitten, de geraspte schil en het sap van 1 citroen erbij, breng het zaakje aan de kook, leg een deksel op de pan en zet het gas heel laag. Een warmhoudplaatje komt hier goed van pas. Laat de rijst 10 tot 15 minuten koken, tot alle vloeistof is opgenomen en de rijst gaar is.

    Laat terwijl de rijst kookt de stukjes kip in een zeef uitlekken. Bak ze vervolgens in een hete pan met de laatste paar lepels olie. Doe dat in porties, zodat de stukjes kip snel bruin bakken in plaats van traag gaar stoven.

    Zet wanneer de rijst gaar is de pan van het vuur en doe er de gebruinde stukjes kip in. Schep ze door de rijst. Rooster de noten, behalve de pistaches, door ze in een droge koekenpan op een matig vuur heen en weer te schudden tot ze beginnen te verkleuren en geur af te geven. Doe de noten en de gehakte peterselie bij de pilav.

    Schep alles in een berg op een grote schaal en garneer de kip pilav met de prachtig groene, geschaafde of gehakte pistachenootjes.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *