Ovenschotel met rode kool, puree en varkenswangen

Dit gerecht vraagt wel wat geduld en staat verscheidene uurtjes op het vuur.
Je kan uiteraard ook kant en klare kool gebruiken, net als het stoofvlees.
Aan jou de keuze, maar zelfgemaakt is dit het lekkerst.
Het vlees staat met gemak een 2 tot 3u op het vuur en ook de rode kool heeft wat uren tijd nodig.

Ingrediënten:
Voor 2 personen:

Varkenswangenstoofpot:

  • 1 el ghee of roomboter
  • 400 gr ontvliesde varkenswangen
  • 1 sjalot, in ringen
  • Blaadje laurier’
  • 1 kl mosterd
  • Peper, 1 el stoofvleeskruiden
  • 1 flesje bruin tafelbier
  • 1 el maggi kalfsfondpoeder
  • 1 el luikse siroop
  • 1 a 2 sneetjes peperkoek
  • Water

Rode kool:

  • 1 kleine rode kool, fijn gesneden
  • 1 grote zoete ui, in ringen
  • 3 el bosbessen confituur
  • 2 el frambozen azijn
  • 3 kruidnagels
  • 4 jeneverbessen, gekneusd
  • 1 kaneelstokje
  • 2 laurierblaadjes
  • Thee
  • ei
  • Water
  • 3 grote jonagold appelen, geschild en in blokjes

Puree:

  • 4 grote bloemige aardappelen
  • 1 teen look
  • Peper, zout, nootmuskaat
  • 1 tl maggi kruidenbouillon in poeder
  • 1 el philadelphia
  • 1 dl volle room
  • Spuitzak met een grote stervormige spuitmond (17 mm steropening)

Verder:
Vuurvaste schaal

Bereiding:

Varkenswangen:
Verhit wat ghee in een stoofpot, kruid de wangen wat peper en bak ze rondom bruin. Doe dit desnoods in meerdere keren.
Voeg de gesneden sjalot toe en laurier en bak even mee.
Voeg mosterd en siroop toe. Roer goed.
Voeg stoofvleeskruiden toe en overgiet met het bier+eventueel wat water tot ze net onderstaan.
Voeg ook de kalfsbouillon toe.
Zet het vuur nu laag en laat de wangen garen gedurende 2u à 3u, onder deksel.
De wangen moeten boterzacht zijn.
Voeg water toe indien nodig.
Voeg de laatste 10 minuten de peperkoek toe, dit lost op in de saus enzorgt voor binding.

Rode kool:
Doe wat ghee of boter in een zeer ruime stoofpot op medium vuur.
Stoof de ui aan en voeg de fijngesneden rode kool toe.
Doe er de azijn bij, laurier, kaneel stokje en de confituur.
Doe de jeneverbessen en kruidnagels in het thee ei en doe eveneens erbij, samen met een klein scheutje water.
Roer alles goed om en laat op een laag vuur 1u sudderen onder deksel.
Roer af en toe even.
Voeg na 1u de helft van de appels toe.
Roer door en voeg zo nodig nog een scheutje water toe.
Laat opnieuw een uur sudderen.
Voeg de laatste appelblokjes toe, kruid eventueel bij met peper.
Haal de kaneelstok, laurier en het thee ei met kruiden eruit.
Laat nog een 10 minuten verder sudderen.

Puree:
Kook de aardappelen met het lookteentje.
Giet af en maak een puree met de room, philadelphia en bouillon.
Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Doe de puree in een spuitzak met stervormige spuitmond.

Opbouw:
Verwarm de oven voor op 175°C, hetelucht.
Neem een vuurvaste schaal.
Schep het vlees op de bodem en trek het vlees in draadjes met een vork.
Doe hierop een laagje rode kool.
Spuit vervolgens toeven puree erover.
Zet in de oven gedurende 20 à 25 minuten tot de puree goudbruin kleurt.
Serveer met wat gehakte peterselie.

Please follow and like us:
fb-share-icon

Related Posts

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial