Gratin van bloemkool, gehakt en puree

Ingrediënten:
4 personen

  • 800 gr bloemige aardappelen
  • Peper, zout, nootmuskaat
  • 1 ei
  • 20 gr lookboter
  • 500 gr gemengd gehakt
  • 1 teentje look, geperst
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 1 el gehaktkruiden
  • 1 kleine bloemkool, in kleine roosjes
  • 30 gr boter
  • 30 gr bloem
  • 6 dl melk
  • 2 el boursin kruidenkaas
  • 1/2 tl karwijzaad
  • 1 tl dragon
  • 100 gr gemalen emmental
  • 100 gr gratinkaas
  • Ovenschaal

Bereiding:

Zet de oven op grillstand.
Kook de bloemkoolroosjes beetgaar.
Schil de aardappelen en kook gaar.
Maak er puree van met 1 ei, 20 gr lookboter en 1 dl mek.
Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Bak de sjalot en look aan in een beetje olie en voeg het gehakt toe.
Bak het rul en kruid met gehaktkruiden.
Verdeel de puree over een ovenschaal, verdeel hierover het gehakt en vervolgens schik je hierover de bloemkoolroosjes?
Maak de saus:
Smelt de boter op een medium hoog vuyr , voeg de bloem toe en laat drogen onder voortdurend roeren(ca. 2 minuten).
Neem even van het vuur en voeg de melk in beetjes toe (de overgebleven 5 dl), klop goed door zodat je geen klonters hebt .
Zet opnieuw op het vuur en blijf roeren tot het lichtjes begint te koken. Blijf een minuutje verder roeren.
Voeg de gemalen emmental toe en de boursin.
Kruid met peper, zout, nootmuskaat, karwijzaad en dragon.
Giet de saus over de bloemkool en werk af met de gratinkaas.
Zet onder de grill tot de kaas goudbruin is.
Je kan dit ook prima op voorhand maken.
Zet de schotel dan in een voorverwarmde heteluchtoven van 175°C, gedurende 25 tot 30 minuten.

Please follow and like us:
fb-share-icon

Related Posts

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial