voor 4 personen
Ingrediënten :
- 8 stronken witloof van gelijke grootte
- 8 sneetjes hesp
- peper , zout , nootmuskaat
- water
- 75 gr boter
- 75 gr bloem
- 750 ml melk
- 250 ml kookvocht van het witloof ( of groentenbouillon mag ook )
- sap van 1/2 citroen
- 300 gr gemalen kaas
Bereiding :
Kuis de stronkjes witloof en snij het harde stuk er onderaan uit.
Doe wat boter in een braadpan en stoof het witloof hierin aan.
Kruid met peper , zout en muskaatnoot volgens smaak.
Blus met een glas wat er laat dit een 15 minuten stoven onder deksel , tot het witloof gaar is , op een matig vuur. Giet het witloof af en bewaar het kookvocht.
Laat de stronkjes wat afkoelen.
Ondertussen maak je de kaassaus :
Smelt de boter in een kom en fruit hierin de bloem op een zacht vuur.
Laat dit een paar minuutjes fruiten , blijven roeren !
Neem de kom van het vuur en voeg er geleidelijk de melk en het kookvocht ( of bouillon ) aan toe.
Roer goed door , dat je geen klonters hebt.
Zet ze weer op het vuur en laat terug opkoken.
Verfris met het citroensap , kruid met peper , zout , nootmuskaat en eventueel kan je er wat spaghettikruiden bijdoen.
Maar dat doe je geheel volgens smaak.
Doe er 200 gr kaas bij , vermeng goed door tot de kaas helemaal gesmolten is.
Rol elk stronkje in een sneetje hesp.
Neem een vuurvaste schaal , doe hier wat kaassaus in en schik de rolletjes erin.
Overgiet met de saus en doe er de resterende geraspte kaas over.
Zet dit een 20 minuten in een oven van 180°C , waarvan de laatste 5 minuten onder de hete grill.
Serveer meteen bv. met puree of stokbrood.