PYO koekjes

PYO koekjes of “paint Your Own koekjes” zijn koekjes voorzien van een laagje royal icing en een leuke thematekening .
Op de koekjes worden dots met kleurstof aangebracht , zodat je een soort “waterverf”paletje hebt en je dus de tekening kan inkleuren met een penseeltje.
Of ze kunnen met eetbare inktmarkers ingekleurd worden.
Leuk voor de kids en ideaal om te gebruiken bij verschillende gelegenheden zoals een verjaardagsfeestje, maar ook tijdens de paasvakantie zomer -of kerstvakantie.
Of als geschenk te geven !
Maak bv. een kleurenpalet dat aangepast wordt aan de tekening die je erop zet .
Ook kan je een koekje maken met de tekening erop en een verfpalletje apart maken op een ander koekje.
Op Youtube vindt je tal van PYO cookie tutorials .
Hou er rekening mee dat de royal icing 24 uur nodig heeft om volledig te drogen, vooraleer je er de tekening op kan stencil’len.
Eventueel zou je ook een basis kunnen gebruiken van rolfondant waarop je vervolgens een tekening maakt met een stencil en royal icing of gebruik bv een outboss hiervoor .
Zorg ook hierbij dat je de rolfondant eerst een nachtje laat uitdrogen of tot de rolfondant wat harder aanvoelt.

Materialen kan je makkelijk online vinden, zoals penseeltjes, uitstekers, stencils e.d.
Kijk eens even bij deze webshop: https://www.koekdesign.nl/search/?search=PYO

Ingrediënten:
Vanillesuikerkoekjes:
ca. 8 grote koekjes

  • 480 gr patisseriebloem, gezeefd
  • 40 gr maïzena, gezeefd
  • 225 gr zachte boter
  • 200 gr kristalsuiker
  • mespunt fijn zeezout
  • 2 eieren, kamertemperatuur
  • 1 el Lorann Boter-Vanille smaakemulsie
  • of: 1 el vanille extract , zaadjes van 1 vanillepeul ….
  • Keukenrobot
  • bakpapier of bakmat
  • bakplaat
  • grote uitsteker (minstens 10×10 cm) : groot genoeg om een tekening op te plaatsten en de dotjes met kleurstof. (online te vinden)

Royal Icing:

  • 1 kg poedersuiker
  • 30 gr meringue poeder (bv funcakes)
  • 100 ml water
  • 1 el Lorann Boter Vanille emulsie , of een andere smaakstof naar keuze
  • 1 el Glucose siroop (bv funcakes)
  • mespuntje tartaric acid = wijnsteenzuur (funcakes)

verder nodig:

  • PYO penseeltjes
  • koekjes stencils
  • Spuitzakjes
  • Spuitmondjes met ronde opening nr.2 en nr. 3 (bv wilton)
  • kleurstof in gelvorm: zwart, rood, geel, lichtgroen, blauw, oranje
  • Citroenextract of Sugarflair Rejuvenator
  • maïzena
  • fijne naald
  • gebogen spatel (paletmes)
  • optioneel: outbossers in designs naar keuze
  • optioneel: Witte rolfondant
  • optioneel: eetbare lijm
  • optioneel: kleine fondantroller

Bereiding:

Koekjes:

Doe de boter, suiker en zout in een kom van de standmixer, gebruik de K-vormige menger en klop op een medium snelheid romig, gedurende 2 minuten.
Voeg de smaakemulsie toe en 1 per 1 de eieren. Doe het volgende ei er pas bij als het vorige volledig is opgenomen.
Voeg in 3 delen de bloem en maïzena erbij , meng eerst op lage snelheid erdoor. Eens opgenomen klop je nog even op medium snelheid door tot alles opgenomen is .
Stop zodra de bloem is verwerkt, blijf niet doorkloppen.
Verpak het deeg in folie leg bij voorkeur een nacht in de koelkast. Je kan het ook reeds verwerken na 2 uur koeling. Maar het komt het deeg zeker ten goede als je het een nachtje laat rusten.
Restjes deeg kan je 3 maand in de diepvries bewaren, 3 dagen in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 190°C, onder en boven warmte.

Rol het deeg uit tot een dikte van 0.5 cm. Steek de vormen uit, leg ze op de bakplaat en bak de koekjes af gedurende 14 a 16 minuten.
Laat ze eerst 5 minuten afkoelen op de bakplaat en laat ze vervolgens volledig afkoelen op een rooster.

Maak de Royal Icing:

Zeef de poedersuiker met het meringuepoeder en de tartaric acid in de kom van een standmixer, gebruik de K-vormige menger en meng dit op de laagste stand even goed door.
Voeg de helft van het water toe en meng op lage snelheid door, voeg ook de glucose siroop erdoor en de smaakstof.
Blijf doorroeren , voeg indien nodig druppelsgewijs nog wat water toe. Je wil een hele dikke suikermassa bekomen waarbij de suiker volledig is opgelost.
Schraap de randen schoon en laat op lage snelheid nog een halve minuut doormengen.
Zet de mixer nu op een iets hogere snelheid en laat dit een 2 tot 5 minuten doormixen. De icing is klaar als hij wat gaat glanzen.
Zodra dit gebeurd stop je de mixer. Schraap opnieuw de randen af en mix nog een paar seconden. Je icing is nu klaar om verder te verwerken tot verschillende diktes.
Je kan de icing ook bewaren voor een aantal weekjes in de koelkast, dek de icing met folie af zodanig dat de folie het oppervlak van de icing raakt en sluit af met een deksel
Je kan de icing kleuren met gel kleurstof naar wens.

Voor de koekjes hebben we 2 diktes nodig: een uitlijndikte en vloeiende opvuldikte.
De uitlijndikte is een mediumdikte.
Neem een aantal flinke eetlepels icing en doe in een kommetje. Voeg druppelsgewijs wat water erbij en roer door. De icing moet nog steeds dik zijn , een piek vormen die zijn vorm nog behoud, maar toch soepel is.
Doe dit in een spuitzakje met een rond spuitmondje nr. 2 . Sluit nog goed af zodat de icing niet uitdroogd.

Voor de opvuldikte doe je opnieuw hetzelfde, maar de dikte moet nu wat vloeiender zijn.
Dit moet in een strookje van je lepel vallen en dat het ook meteen bijna samensmelt met de icing in je kom. Als dit in 10 seconden mooi samenvloeit is het goed.
Doe ook dit in een spuitzak met ronde spuitmond nr. 3. Sluit nog goed af tot gebruik.

Koekjes met Royal Icing decoreren:

Neem een koekje en neem je spuitzakje met uitlijndikte.
Lijn je koekje in een vloeiende beweging af. Opgelet , dit vraagt best enige vaardigheid.
Laat de uitlijn een paar minuten korst vormen en dan ga je met de vloeiende opvuldikte het koekje invullen.
Begin langs de randen en vul op naar het midden toe, doe dit in een egale vloeiende beweging en probeer de hoeveelheid steeds consistent te houden.
Maak de laag ook niet té dik( normaal zou je rond de 3 mm dikte moeten zitten) , hoe dikker de laag icing, hoe langer het duurt eer dit goed gedroogd is .
Neem je naald en prik in eventuele luchtbelletjes. Schud zeer zachtjes even met je koekje en je zal zien dat je icing mooi egaal gaat in elkaar vloeien.
Leg de koekjes op een bakplaat en laat ze 24 uur aan de lucht drogen. Duw er niet eerder op, want je maakt zo kraters. ook al lijkt het dat ze droog zijn !
Het oppervlak heeft reeds een korst gevormd, maar de icing eronder moet nog drogen.
Doe dit met alle koekjes.

De kleurdots maken:

Neem een bakplaat, leg er een vel bakpapier op.
Neem je spuitzak met medium dikte icing en spuit rondjes van ca. 1.5 cm à 2 cm, ca. 0.5 cm dik
Wanneer je alle rondjes hebt gespoten, klop je even met je bakplaat op de tafel om eventuele oneffenheden eruit te halen.
Laat deze ook 24 uur drogen.

Om deze te kleuren:

Doe in een mengpalet een dotje van elke kleur gelkleurstof. Druppel er een beetje citroen extract bij (of rejuvenator) en verdun de kleur wat tot deze iets vloeibaarder is en makkelijk met een penseeltje aan te brengen.
Laat de dots nog steeds op het bakpapier plakken.
Schilder de dots met een penseel en de kleurstof.
Geef de icing dots elk een kleurtje naar wens. Laat ze een paar uur drogen en breng opnieuw een laagje kleur aan .
Hoe meer laagjes, hoe instenser de kleur wordt die achteraf gebruikt wordt om het koekje in te kleuren.
Laat ze daarna ook 24 uur drogen.
Breng nadien een dun laagje maïzena aan over de kleurdots en borstel dit voorzichtig af, zodat er een dun beschermlaagje zich vormt over de kleuren.

Tekening op het koekje plaatsten:

Maak een medium uitlijn dikte icing en kleur dit zwart met een zwarte gel kleurstof
Leg je stencil op het koekje en hou dit met 2 vingers stevig op het koekje.
Positioneer de tekening zodanig dat je nog plaats hebt om de kleurdots nog op je koekje te plaatsten.
Tenzij je liever een kleurpaletkoekje apart maakt, dan ken je de tekening in het midden plaatsen.
Smeer wat zwarte icing over de tekening met een gebogen spatel en schraap het mooi af zodat je een dunne laag icing hebt.
Neem voorzichtig, maar in een vloeiende beweging, de stencil van je koekje en daar is je tekening !
Laat je koekje drogen. Doordat dit een zeer dun laagje is, is dit in een uurtje droog.
Je kan de stencil een aantal keren na elkaar gebruik. Wordt het toch té vuil, dan maak je de stencil proper met warm water en sop. Droog goed voor je opnieuw deze gebruikt.
Als je de stencil goed gebruikt, kan je deze heel wat keren na elkaar gebruiken.

Plaats de dots op het koekje:

Neem een koekje met tekening. Neem een kleurdot van het papier af, doe onderaan wat icing en kleef het kleurdotje op het koekje.
Doe dit met alle kleuren die je op het koekje wil. Laat opnieuw een aantal uurtjes drogen.

De koekjes zijn nu klaar voor gebruik ! Met een penseeltje en water kan je de kleurtjes gebruiken als waterverf, maar dan een eetbare versie.

Koekjes kunnen ook verpakt worden zodat ze langer houdbaar zijn.

Voor de versie met rolfondant:
Rol witte fondant uit tot een dikte van 0.5 cm , neem je outbosser naar keuze , leg de lap fondant erover en rol even goed door.
Haal de fondant er voorzichtig af en leg op je werkvlak met de tekening naar boven. Steek de vorm uit.
Stijk wat eetbare lijm uit over je koekje en leg de tekening erop. Duw lichtjes aan zonder de tekening te beschadigen.
Laat de fondant drogen tot deze hard aanvoelt.

Of:

Rol fondant uit tot 3 mm dikte , steek de vorm uit van het koekje en kleef eveneens met eetbare lijm op het koekje.
Laat drogen en gebruik daarna een stencil met zwarte icing om er een tekening op te zetten.
Kleef de kleurdots ook vast op het fondantkoekje met icing.

Vervolgens kan je deze koekjes ook inkleuren met de kleurdots.

Please follow and like us:
fb-share-icon

Related Posts

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial