Shortbread koekjes met Earl Grey

Ingrediënten:
voor ca. 30-35 koekjes:

  • 150 gr zachte roomboter
  • 60 gr kristalsuiker
  • 230 gr tarwebloem, gezeefd
  • 1/2 tl zeezout
  • 1/4 tl vanille extract
  • 1 el earl grey thee (losse of uit zakjes, neem een kwaliteitsvol merk)
  • bakplaat
  • uitstekers
  • bakpapier (of bakmat)
  • vijzel
  • deegrol

Bereiding:

Maak de boter cremig met een spatel in een ruime kom, (of gebruik je standmixer, kan uiteraard ook) voeg de suiker toe en het zout en klop dit goed door zodat het wat zalvig wordt.
Maal de earl grey in een vijzel fijn . Voeg deze bij de boter, samen met de vanille. Meng dit even goed door.
Voeg nu de bloem toe. Meng dit door het botermengsel tot je een zandkorrellige textuur verkrijgt.
Daarna ga je met je schone! handen tot een deeg samenknijpen. Doe dit zo kort mogelijk. Eens het een deeg gevormd is, is het goed. Dit duurt dus echt maar een minuut.
Verpak het deeg in folie (maak het al wat plat zodat je het makkelijker kan uitrollen nadien) en leg het een uurtje of overnacht in de frigo.

Verwarm de oven voor op 170°C, hetelucht

Bebloem je werkoppervlak en rol het deeg uit tot 0.5 cm dikte . Steek figuren uit naar wens en leg ze op een bakplaat (bekleed met bakpapier op een bakmat), hou er wat ruimte tussen.
Bak de koekjes af in ca. 12 a 15 minuten. (ze mogen nog een beetje licht van kleur zijn)
Laat ze daarna koelen op de bakplaat voor een 5 a 10 minuten en vervolgens verder op een rooster.
De koekjes voelen nog heel fragiel als ze uit de oven komen , dus probeer ze er in geen geval al meteen af te halen . Ze breken dan zoiezo.

Je kan de koekjes minstens 2 weken bewaren in een luchtdichte doos.

Tips:
Heb je geen vijzel ?
Je kan de thee op een zo hard mogelijk oppervlak leggen en dan met de onderzijde van een kopje de thee fijnmalen.
Of misschien heb je een koffie/kruidenmolen ? Gebruik dan dit .

Je kan het deeg ook in een worst rollen en zo in de frigo laten opstijven .
Snij er dan plakjes af van 0.5 cm dik en bak deze af, zo heb je geen uitstekers en deegrol nodig.

Varieer met de hoeveelheid thee. Dit recept geeft een subtiele bergamot nasmaak, wil je het intenser kan je altijd meer thee toevoegen.

Please follow and like us:
fb-share-icon

Related Posts

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial