Speculaas biscuitgebak met mascarpone creme

Ingrediënten:
Voor 6 personen

Voor het biscuitgebak:

  • 3 eieren, kamertemperatuur
  • 100 gr suiker
  • 8 gr vanille suiker
  • 100 gr zelfrijzende bloem
  • 1 el speculaaskruiden

Voor de vulling:

  • Speculaaskoekjes
  • 120 ml sterke koffie, koud
  • Amandelextract

Voor de mascarponecreme:

  • 250 gr ijskoude mascarpone
  • 50 gr poedersuiker, gezeefd
  • 350 gr ijskoude volle room
  • 10 gr slagroomversteviger
  • 5 ml koffie extract (of tiramisu smaakpasta kan ook : bv funcakes)

Verder:

  • Chocolade buche zijkanten (online, bv bij “a la tarte”)
  • Cacaopoeder
  • Decoratie naar keuze ( laat je fantasie gaan)
  • Ik gebruikte: leuk plaatje met “happy new year “macarons, witte chocoladesterren, gold chocolade rendiertjes, fruit: physalis en sterfruit
  • Siliconen vorm buche 1300 ml (silikomart)
  • Spuitzak
  • Ronde spuitmond ca. 1 cm
  • Palletmesje

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C, boven en onder warmte.

Maak de biscuit:
Voeg de bloem samen met de speculaaskruiden, zeef dit.
Klop de eigelen met de suiker en vanillesuiker wit schuimig in een keukenrobot op hoge snelheid, en dit gedurende 10 minuten.
Spatel nu de speculaasbloem hier voorzichtig door .
Neem de bakvorm , spray deze met een bakspray, doe het beslag erin voor 3/4 van de vorm.
Zet de vorm op een bakplaat, Plaats in de oven en bak deze ca. 30 minuten.
De biscuit is klaar als deze mooi meeveert als je er op duwt, of met een prikker erin steekt en deze droog eruit komt.
Haal uit de vorm en laat afkoelen.

Maak de mascarponecreme:
Klop de mascarpone los met de poedersuiker en het koffie extract.
Los de slagroomversteviger even op in de slagroom, voeg nu bij de mascarpone.
Klop dit op met een elektische mixer op vrij hoge snelheid tot het stijve pieken vormt.
Let op dat je niet overklopt!
Doe de creme in een spuitzak met rond spuitmondje.

Doe 5 ml amandel extract bij de koffie, doe deze in een schaaltje zodat je makkelijk de speculaasjes in de koffie kan soppen.

Opbouw:
Snij de buche horizontaal doormidden .
Met een bakkerskwast, breng je wat koffie aan op de biscuit. Niet teveel, alleen oppervlakkig zodat de creme iets heeft om zich te hechten.
Spuit een laagje mascarponecreme uit (5 mm) op de biscuit, sop de speculaasjes een per een in de koffie en schik ze op de biscuit.
Spuit opnieuw een laagje creme (5 mm) , leg de bovenste biscuithelft erop, die je ook van wat koffie hebt voorzien.
Zet dit 30 minuten in de koeling, alsook de creme zodat deze koel blijft.
Spuit daarna de creme over de hele buche , met een palletmesje maak je strepen zodat het wat op een boomstam structuur lijkt.
Spuit nog wat mooie toefjes aan de bovenkant, zeef er wat cacaopoeder over, plaats de chocolade buche zijkanten en werk af met feestelijke decoratie.

Hou koel tot consumptie.

Please follow and like us:
fb-share-icon

Related Posts

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial