Pompoensaus

Pompoensaus voor bijvoorbeeld Macaroni met hesp, witloof en pompoensaus, gegratineerd

Het enige wat je vooraf moet doen is pompoenpuree maken.

Basis voor deze saus is bechamelsaus. Je kan voor de lichte gezonde versie gaan of voor de volle ouderwetse saus !

Ga je voor mager? Dan doe je dit eenvoudig door magere melk te gebruiken of gebruik havermelk als alternatief. En gebruik de originele maïzena om een binding te maken.

Voor 2 personen:

– 500 ml melk of alternatief
– 3 a 4 el maïzena (de originele)
– 100 gr. Pompoenpuree (daarmee bedoel ik pompoen die gekookt en gepureerd is) , gebruik eventueel meer of minder . Eigen keuze 😉

Warm de melk op tot ze begint te koken. Kruid met peper, zout, nootmuskaat, bieslook, peterselie en eventueel wat gemalen kruidnagel.
Los maïzena op in een 2 eetlepels melk en voeg dit al roerend toe aan de warme melk.
Voeg de pompoenpuree eraan toe en laat het geheel een paar minuutjes doorkoken. De saus maak je zo dik al jij wil uiteraard.

Ik heb hier ook nog een 2 el Maredsous smeerkaas met ham aan toegevoegd, omdat ik de schotel maakte met ham en witloof. Kan je uiteraard achterwege laten.

Ga je voor no nonsense echte bechamelsaus ?

Voor 2 personen:

– 15 gr boter
– 25 gr bloem
– 4 dl melk of havermelk
– 100 gr Pompoenpuree
– Kruiden peper, zout, nootmuskaat, peterselie , bieslook en (optioneel) gemalen kruidnagel

Smelt de boter in de pan. Roer tot de boter helemaal is opgelost.
Doe de bloem erbij. Laat al roerend droogbakken. Let goed op dat de bloem niet verbrandt. als ze naar koekjes ruikt is ze goed drooggebakken 😉
Haal de pot even van het vuur en doe er al roerend de koude melk bij.
Blijf goed roeren met de klopper tot de saus begint te binden.
Doe er de pompoenpuree bij en kruid naar smaak. Laat nog even doorkoken.
Ook hier kan je de Maredsous smeerkaas aan toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *