Mayonaise

Ingrediënten:
Voor ca. 6 dl

  • 1 groot ei
  • 1 el (mag met een bergje zijn) scherpe mosterd
  • 2 el natuurazijn (of vers citroensap) of 1 el azijn en 1 el citroensap
  • 2 el water
  • 4 dl zonnebloemolie of arachide of koolzaad
  • Optioneel: mespunt kristalsuiker
  • Verse gemalen peper en fijn zeezout
  • Staafmixer met een bolle kop
  • Hoge maatbeker (in veel gevallen wordt dit type beker meegeleverd bij aankoop van een mixer, gebruik die dus)

Bereiding:

Doe het volledige ei, mosterd , azijn, water, olie, peper en zout in een hoge maatbeker
Zet de mixerkop op de bodem over het ei en mosterd zodat die mooi ingegesloten worden.
Begin te mixen: blijf enkele seconden op de bodem mixen en ga rustig en stapsgewijs naar omhoog tot de mayonaise gebonden is. Doe dit echt langzaamaan.
Proef en indien gewenst kan je nog extra citroen, azijn of mosterd toevoegen.

De mayonaise kan je een week veilig bewaren in de koelkast.
Misschien zelfs 2 weken indien je de mayonaise in een schone zuivere pot bewaard, maar hou er rekening mee dat er een rauw ei inzit 😉
Ga af op je zintuigen !

Heb je graag mayonaise met olijfolie of avocado olie ?
Vervang 1 dl door olijfolie of 0,5 dl door avocado olie.
Gebruik een neutrale olie in combinatie met olijfolie of avocado olie. Als je de gewone olie volledig vervangt door een van deze gaat het zodanig scherp van smaak zijn, dat het niet lekker gaat zijn.

Please follow and like us:
fb-share-icon

Related Posts

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial