Ingrediënten :
- 600 gr halfvolkoren tarwemeel
- 280 ml water
- 100 gr puree van zoete aardappel
- 1 tl kurkuma
- 1 kl curry madras
- 1 tl chiliflakes
- 8 gr zout
- 30 gr pompoenpitten
- 10 gr avocado olie of olijfolie
- 10 gr krokantpoeder ( optioneel)
- 40 gr gehakte pistachenoten (natuur)
- 80 gr Gouda met mosterdzaad , in blokjes 1 cm (wanneer je het deeg met de hand kneedt, maak dan de blokjes maar 0,5 cm )
- 1 kl agavesiroop of honing
- 5 gr droge gist of 10 gr verse
- Ronde of rechthoekige bakvorm ( rond van +/- 24cm , rechthoekig van 25 cm)
Bereiding:
Voeg alle ingrediënten samen, behalve de pistachenoten en gouda.
Opgelet, zorg dat het zout niet rechtstreeks in aanraking komt met de gist. Doe het zout langst de randen van de bloem. De gist doe je als laatste erbij, maak een kuiltje in de bloem en daar de gist in. Kneed met de hand tot een soepel deeg (ongeveer 20 minuten). Of kneed met een kneedmachine (10 minuten) of met een broodmachine.
Doe de pistachenoten en de gouda er het laatst bij en kneed ze goed door het deeg of wanneer je broodmachine het signaal geeft. Dek het deeg af met plastic folie. Laat 40 minuten rijzen op kamertemperatuur .
Druk het deeg plat met de handen (alle luchtbelletjes móeten eruit zijn, anders krijg je grote holtes in het broodkruimen achteraf) kneed nog 1 à 2 minuten. Geef het deeg de gewenste vorm en leg het in een ingevette bakvorm.Bedek opnieuw met plastic.
Laat het deeg rijzen op kamertemperatuur tot het volume verdubbeld is (ongeveer 40 minuten). Verwarm de oven voor op 210°C.
Spray het deeg met flessenwater vlak voor het de oven ingaat.
Bak het brood 35 à 40 minuten op 210 °C.