Kerst & eindejaar

Feestelijk hoofdgerecht: Stoofpot van Iberico varkenswangen met veenbessen en Chouffe N’Ice en een knolselder-pompoenpuree

Ingrediënten:
Voor 4 personen

  • 800 gr Iberico varkenswangen, ontvliesd
  • 4 el Big Poppa Smokers Sweet Money Rub (bij de betere BBQ shops)
  • 4 sjalotten, in halve maantjes
  • 2 flesjes Chouffe N’Ice
  • 1 blokje knorr rundsbouillon
  • 2 flinke el veenbessensaus
  • 3 laurierblaadjes
  • Enkele takjes verse tijm
  • 2 kl Oil&Vinegar Whiskey mosterd
  • Peper
  • 2 dikke wortels, geschild in dikke halve maandjes
  • 1/4 knolselder, in blokjes
  • 80 gr verse veenbessen
  • 3 a 4 sneetjes peperkoek

Puree:

  • 500 gr bloemige aardappelen
  • 250 gr knolselderblokjes
  • 25p gr butternut pompoenblokjes
  • 1 teen look
  • 2 dl room
  • 2 el roomboter
  • Peper, zout, nootmuskaat
  • Optioneel: truffel olie

Verder:

  • Water
  • Grote stoofpot (eventueel eentje die in de oven kan)

Bereiding:

Stoofpot:
Doe de sweet money rub rijkelijk op de varkenswangen en wrijf ze goed in.
Verhit wat olie in een grote ruime stoofpot met een klontje roomboter.
Bak de varkenswangen rondom aan (je zal dit in een paar keer moeten doen).
Doe alle varkenswangen in de pot en doe er laurier, tijm en sjalot bij.
Fruit de sjalot even mee, doe er het bier bij, veenbessaus, mosterd en bouillon. Roer goed.
Zet het deksel op de pot en stoof de wangetjes een uurtje.
Je kan dit ook in de oven doen op 150°C.
Roer af en toe even en indien nodig voeg je een scheutjewater bij.
Na een uurtje voeg je de wortels bij, laat verder stoven gedurende 30 minuten.
Voeg dan de verse veenbessen toe en knolselder, laat nog een kwartier tot 30 minuten verder stoven.
Hou steeds in het oog of er nog wat vocht bij moet!
Doe er laatst de peperkoek bij, laat oplossen in de saus en deze zal ook geleidelijk de saus wat binden.
Kruid eventueel bij met peper en zout.

Puree:
Kook de aardappelen, samen met de knolselder, look en pompoen.
Giet af, laat even drogen en pureer met de room en boter.
Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Serveer de puree met de stoofpot en druppel wat truffel olie op de puree.

receptenwijzer

Recent Posts

Ovengebakken wraprolletjes met groenten, kip en gehakt

Ingrediënten:Voor 2à3 personen 3 wraps (naar keuze, classic, volkoren, veggie) 300 gr gemengd gehakt 100…

1 dag ago

Groentenpuree met kip-kaasballen

Ingrediënten:Voor 2 personen 500 gr bloemige aardappelen, geschild 200 gr zoete aardappel, geschild 1 teentje…

3 dagen ago

Ciabattabroodje met kip, spinazie en champignons

Ingrediënten:voor 2 personen 300 gr ciabattabrood 400 gr kippengehakt 80 gr geraspte gruyére 1 tl…

6 dagen ago

Brownie wafels

Ingrediënten:Voor ca. 12 wafels 120 gr zachte roomboter 50 gr cacaopoeder, gezeefd 4 eieren, kamertemperatuur…

1 week ago

Zoetzure groentensoep met kip

Ingrediënten:Voor ca. 8 personen 300 gr kippenborst, in fijne plakjes 1 ui, in halve maantjes…

1 week ago

Gratin van bloemkool, gehakt en puree

Ingrediënten:4 personen 800 gr bloemige aardappelen Peper, zout, nootmuskaat 1 ei 20 gr lookboter 500…

2 weken ago