Ingredienten:
Voor een brood van +/- 700 gr
– 260 ml water , ongeveer 20 graden
– 8 gr zout
– 250 gr “bossen” broodmeel
– 250 gr “fjord” broodmeel
– 5 gr donker gerstemout
– 5 gr glutenpoeder
– 20 gr donkere broodverbeteraar of boter
– 6 gr instant gist (bruggeman)
Bereiding:
Ik werk met een keukenrobot om te kneden.
Doe water, zout, 2 srtn meel,glutenpoeder, mout, verbeteraar, of boter en als laatste gist in de mengkom.
Laat dit 10 minuten kneden tot je een mooi homogeen en elastisch deeg hebt. Op een lage stand kneden !
Laat het nu 50 minuten rijzen op een warme plek, onder plastiek of een keukenhanddoek.
Kneed het manueel 2 minuten door , zorg dat al de lucht er terug uit is. Verwarm je oven op 25 graden (boven en onderwarmte). Maak er een bol van, of een langwerpige vorm (jouw keuze). Leg het in de ingevette bakvorm of een bakplaat.
Zet nu in de oven en laat 40 minuten rijzen.
Haal het uit de oven en laat ondertussen je oven verwarmen tot 220°C. Spray water over het deeg en zet het terug in de oven. Afbakken op 35 minuten.
Brood is klaar als het hol klinkt , wanneer je op de bodem klopt. Laat afkoelen op een rooster .