voor 1 brood van +/- 800 gr
Manuele bereiding , afbakken in traditionele oven
Ingrediënten:
- 500 gr Aveve mix voor Luxebrood (type brioche)
- 1 eigeel + scheutje melk
- 220 gr water (+/- 20°C)
- 4 gr zout
- 5 gr droge gist of 10 gr verse gist
- 40 gr boter of broodverbeteraar ( bij gebruik broodverbeteraar, neem bij voorkeur een verbeteraar die ontwikkeld is voor zachte luxedegen : bv Luxafresh Gold)
- 80 gr rozijnen en 80 gr gedroogde Cranberries
Bereiding:
Voeg alle ingrediënten samen, behalve de rozijnen en cranberries .
Let op dat zout en gist niet in aanraking komen met elkaar ! Gebruik je verse gist , los die dan eerst op in het water. Kneed met de hand tot een soepel deeg (ongeveer 20 minuten). Of kneed met een kneedmachine (10 minuten) of met een broodmachine.
Doe de rozijnen en cranberries er het laatst bij en kneed ze goed door het deeg. Dek het deeg af met plastic folie. Laat 40 minuten rijzen op kamertemperatuur.Druk het deeg plat met de handen en kneed nog 1 à 2 minuten. Geef het deeg de gewenste vorm en leg het in een ingevette bakvorm.
Bedek opnieuw met plastic. Laat het deeg rijzen op kamertemperatuur tot het volume verdubbeld is (ongeveer 40 minuten).
Klop het eigeel met een klein beetje melk los, breng met een kwastje een dun laagje dorure aan bovenop het deeg.
Verwarm de oven voor op 220 °C, onder en boven warmte. Bak het brood 35 à 40 minuten.
Laat vervolgens afkoelen op een rooster.