Speculaas

Ingredienten:

 • 200 gram zelfrijzend bakmeel
 • zout
 • 1 1/2 eetlepel speculaaskruiden
 • 125 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 125 gram boter of margarine
 • 2 eetlepels melk
 • Meng het bakmeel, zout, speculaaskruiden, basterdsuiker en de boter of margarine in een kom. Snijd de boter of margarine in de kom klein. Voeg de melk toe. Kneed het geheel vervolgens met koele handen tot deeg. Laat het deeg in aluminiumfolie 24 uur in de koelkast rusten. Maak zelf figuurtjes door het deeg uit te rollen en er vormpjes uit te snijden of gebruik een speciale speculaasplank. Bestuif de plank met bloem. Druk een deel van het deeg goed in de vormpjes. Snijd het overtollige deeg eraf door met een mes over de plank te gaan. Keer de plank met een klap om zodat de speculaasjes eruit vallen. Vet een bakplaat in en leg de speculaasjes erop met een beetje tussenruimte. Schuif de plaat in het midden van een matig warme (150°C) voorverwarmde oven. Laat de speculaasjes in 20 minuten gaar en lichtbruin worden. Leg de koekjes direct na het bakken op een rooster en laat ze afkoelen.

  Amandelspeculaas
  Kneed door het deeg 100 gram geschaafde amandelen. Verder als boven beschre ven.

  Gevulde speculaas
  Voor het deeg

 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 2 eetlepels speculaaskruiden
 • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 150 gram boter of margarine
 • 2 eetlepels melk
 • 50 gram ontvliesde amandelen
 • 1 eierdooier
 • 1 eetlepel melk
 • Voor de spijs

 • 125 gram amandelen met bruine vliesjes
 • 125 gram kristalsuiker
 • 1 ei
 • rasp van 1/2 citroen (of 300 gram kant-en-klare amandelspijs)
 • Maak eerst de spijs: breng de amandelen met koud water aan de kook. Giet het kokende water meteen af en laat de amandelen schrikken met veel koud water. Verwijder de vliesjes en droog de noten in een doek. Maal de amandelen in een amandelmolen fijn en roer ze met de suiker, de citroenrasp en het ei in een kom goed door elkaar. Maal dit mengsel nog een keer zodat een smeuige massa ontstaat. Laat het rusten op een koele plaats. Doe het zelfrijzend bakmeel met het zout, de speculaaskruiden, de basterdsuiker en de boter of margarine in een kom. Snijd de boter of margarine met twee messen klein. Voeg de melk toe en kneed het geheel met koele hand tot een deeg. Laat het deeg een nacht in aluminiumfolie in de koelkast rusten. Vet een bakplaat in met margarine. Druk de helft van het deeg hierop uit tot het 1 centimeter dik is. Verdeel de amandelspijs over het deeg tot op een centimeter van de randen. Druk de rest van het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een lap die precies even groot is als de eerste. Leg de lap over de spijs en druk het vooral aan de randen goed aan. Druk de gepelde amandelen op gelijke afstand in het deeg. Klop de eierdooier goed los met de melk en bestrijk hiermee de bovenkant van de speculaas. Schuif de bakplaat net onder het midden in de matig warme (150°C) voorverwarmde oven. Laat in 30 a 45 minuten gaar en lichtbruin worden. Schuif de koek daarna voorzichtig op een rooster en laat hem afkoelen.

  Please follow and like us:
  fb-share-icon

  Related Posts

  Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial