Feestelijk voorgerecht: Kaasster

Ingrediënten:
Voor 4 sterren

  • 4 plakjes bladerdeeg uit de diepvries (ca. 20 cm)
  • Preischeuten, kervel, gemengde sla, platte peterselie

Voor het soezenbeslag:

  • 100 gr water
  • 50 gr roomboter
  • 75 gr tarwebloem
  • 150 gr eieren
  • Mespunt zeezout

Voor de kaascreme:

  • 150 gr geraspte oude kaas, naar keuze (bv flandrien, brugge, père joseph, postel, nazareth…. )
  • 150 gr roomboter
  • 100 gr volle room
  • 1 tl mosterd
  • Peper en zout, nootmuskaat
  • Bakplaat
  • bakpapier
  • stervormige uitsteker van ca. 15 cm (of een stersjabloon gemaakt uit karton)
  • Spuitzakje, ronde spuitmondjes 1 cm

Bereiding:

Snij sterren uit het bladerdeeg, leg ze mooi op een met bakpapier beklede bakplaat, met voldoende ruimte tussen. Zet voorlopig tot gebruik in de koelkast.

Maak het soezenbeslag:
Doe het water, boter en zout in een steelpannetje en breng net aan de kook.
Neem van het vuur, en voeg de bloem toe. Spatel ze goed door tot opgenomen door de boter.
Zet opnieuw op een zacht tot medium vuur en Laat dit, onder voordurend roeren, drogen.
Het zal een mooi en homogeen, glanzend beslag zijn als het gedroogd is , dat niet blijft kleven.
Neem van het vuur en laat het afkoelen tot lichaamstemperatuur.
Doe het beslag in een kom van de keukenrobot met een k-opzetstuk. Begin op een laag tempo te mengen en voeg 1 voor 1 de eieren toe. Elk ei moet goed opgenomen zijn voor je het volgende erbij doet.
Klop het beslag nu nog een kleine 2 minuten door aan een medium hoge snelheid.
Doe het beslag in een spuitzak met een rond spuitmondje van ca. 1 cm.

Verwarm de oven voor op 225°C, onder en boven warmte.

Neem de bakplaat met bladerdeeg uit de koeling.
Prik met een vork gaatjes in de bladerdeegjes, spuit nu langs de randen met het soezenbeslag.
Zet de sterren in de oven , steek een houten lepel tussen de deur, zodat het vocht wegkan en bak de sterren af in 20 à 25 minuten. Laat ze afkoelen op een rooster.

Maak de kaascreme:
Doe de boter, room en de kaas samen in een kommetje en zet op een medium vuur. Onder voortdurend roeren laat je dit smelten en tot een mooi beslag komen. Voeg eventueel iets meer room toe als de creme te dik is . Na het afkoel zal de crreme terug wat steviger worden, maar ze moet spuitbaar zijn. Breng op smaak met mosterd, peper, klein beetje zout en Nootmuskaat.
Doe de creme ook in een spuitzak met spuitmond en laat afkoelen.

Opbouw:
Leg een bedje van gemengde sla, die je in wat fijnere stukken hebt gesneden, preischeutjes en kervel op een bord.
Leg er een ster op en vul deze met de kaascreme.
Werk ze af met wat verse kerveltakjes en platte peterselie.

Tip: je kan eventueel een extra feestelijke toets geven door wat truffel erbij te raspen en wat truffelolie erover te druppelen
Of gebruik een truffeltapade, olijventapenade of gedroogde tomatentapenade.

Please follow and like us:
fb-share-icon

Related Posts

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial