Voor 2 personen:
Ingrediënten:
- 500 gr asperges, schoongemaakt
- 2 a 3 hardgekookte eitjes, fijngesneden
- Verse peterselie, fijngehakt
- Peper
Voor de beurre blanc:
De reductie:
- 2 sjalotjes, grofgehakt
- 2 a 3 lookteentjes, grofgehakt
- 2 dl droge witte wijn
- 2 dl water
- 1 dl witte wijn azijn
- 3 takjes tijm
- 2 blaadjes laurier
- 10 zwarte peperbolletjes, gekneusd
Verder:
- 1,5 dl volle room
- 150 gr ijskoude roomboter
- Sap van 1/2 citroen
- Peper en zout
Bereiding:
Maak de reductie: (deze kan je nog voor andere sauzen gebruiken: Hollandse, bearnaise, …)
Doe in een hoge steelpan de wijn, water , azijn met de tijm, laurier, peperbollen, look en sjalot.
Laat aan de kook komen en laat op een zacht vuurtje tot 1/3 inkoken.
Zeef de reductie.
Kook de asperges in een 5 minuten gaar. Ze mogen beetgaar zijn.
Ondertussen maak je de beurre blanc:
Doe de room met 4 el reductie in een hoge steelpan en breng aan de kook, zet het vuur zacht en laat even inkoken. Snij de ijskoude boter in blokjes en voeg beetje bij beetje bij de room, roer met een garde tot de saus licht begint te binden. Breng op smaak met peper en citroensap.
Serveer de asperges, doe hard gekookt ei op de asperges en verdeel de beurre Blanc ervoer.
Garneer met verse peterselie.
Serveer met gekookte aardappel en eventueel vlees of vis.