4 xl buns of 8 kleinere buns
Ingrediënten :
- 100 -120 gr melk, kamertemperatuur
- 80 gr zoete aardappel puree, kamertemperatuur (hoe dieper oranje de knol is , hoe meer oranje je deeg wordt. Dit hangt een beetje af van de soort die in de winkel verkrijgbaar is …. of je hebt bv ook paarse zoete aardappelen 😊)
- 10 gr olijfolie en 10 gr arachide
- 7 gr zout
- 8 gr droge gist
- 200 gr boerenwit bloem
- 100 gr grof meergranen bloem
- 1 ei, kamertemperatuur
- 1 el vloeibare honing
- Extra eigeel om te doreren
- Geroosterd sesamzaad
Bereiding :
Maak het deeg in een keukenrobot met kneedhaak of met de hand.
Doe de bloem in een mengkom en maak een kuiltje in het midden, doe het ei , zoete aardappelpuree, olie en honing erin. Het zout doe je aan ene rand , de gist aan de andere rand .
Giet nu de melk in het midden erbij. Begin met 100 ml . Laat de machine nu beginnen met kneden.
Als het tijdens het mengen al te droog wordt,voeg je beetje bij beetje wat extra melk eraan toe. Omgekeerd kan ook , is je deeg te vochtig , doe dan wat extra bloem erbij . Met een beetje tegelijk .
Je moet een mooi elastisch deeg bekomen.
Laat het deeg een 10 minuten kneden (manueel duurt dit wat langer, rond de 20 minuten).
Maak een bolletje van het deeg en laat dit 40 minuten rusten op een warme plek , onder plastiekfolie. Volume zal ongeveer verdubbeld zijn dan.
Maak er 4 xl of 8 kleine bolletjes van. Leg ze op een bakplaat met bakpapuer.
Laat deze 15 minuten opnieuw rusten onder folie (vet de folie wat in met olie, zodat het niet aan de deegbolletjes gaat kleven).
Duw de bolletjes lichtjes in , doreer met eigeel en doe er geroosterd sesamzaad op .
Leg opnieuw de folie erover en laat opnieuw 40 minuten rijzen op een warme plek .
Laat de oven voorverwarmen op 220 graden (onder en bovenwarmte).
Zet de bolletjes in de oven en bak ze af gedurende een 15 minuten voor de kleine bollen en 18 tot 20 minuten voor de xl bollen. (Ken je oven !)
Laat afkoelen op een rooster.