Kerstmenu

Voorgerecht: St. Jacobsnoten met bosvruchtjes
Soep : Witloofsoep met mosterdroom
Hoofgerecht :Kalflapje met jagersaus
Dessert : Mokka panna cotta

Voor een 4 personen :

Voorgerecht : St. Jacobsnoten met bosvruchtjes :

Ingrediënten :

  • 12 verse St. Jacobsnoten zonder koraal
  • 12 zeer dunne sneetjes gerookt spek
  • 8 el bosvruchten ( diepvries )
  • 1 koffielepel balsamico azijn
  • 4 el wanotenolie
  • 1 el vloeibare honing
  • 2 el amandelschilfers
  • 1/4 potje verse bieslook
  • 1 el maïzena express
  • peper

Bereiding :

Rooster de amandelen goudbruin in een pan met anti-kleeflaag of vrij hoog vuur.
Kruid de st. Jacobsnoten met wat peper en wikkel ze in de sneetjes spek. Laat een pan heet worden en bak ze in een 2 minuten aan elke kant. Hou ze warm. Verwarm de diepgevroren bosvruchten met de honing in een pot op een zacht vuurtje. Breng op smaak met de balsamico azijn en bind ze lichtjes met de maïzena express.
Leg een 2 el saus op een bord en schik er 3 st. jacobsnoten rond. Werk af met de amandelnootjes en fijngesnipperde bieslook en doe er lichtjes wat walnotenolie over. Gewoon enkele fijne straaltjes erover is voldoende.

Soep : Witloofsoep met mosterdroom

Ingrediënten :

  • 6 witloofstronkjes , fijn gesneden
  • 1 grote aardappel , fijngesneden
  • 1 prei (wit) , in fijne ringen
  • 1 ajuin , fijngesneden
  • 1 appel , in kleine blokjes
  • 1.5 l water
  • 3 blokjes groentenbouillon
  • 4 el geklopte room
  • 2 el graanmosterd
  • Kervel , fijngehakt
  • Bakboter

Bereiding :

Stoof de fijngesneden groenten aan in wat bakboter en bevochtig na 5 minuten met het water en voeg de groentebouillon er aan toe .
Laat 45 minuten koken en mix het geheel glad . Kruid af met peper en zout. Meng de geklopte room met de graanmosterd . Serveer de soep met een lepel mosterdroom en overstrooi met wat gehakte kervel .

Hoofdgerecht : Kalfslapje met jagersaus

Ingrediënten :

  • 4 flinke kalfslapjes
  • 2 uien , fijngesneden
  • 120 gr champignons , in 4 gesneden
  • 3 el bloem
  • 1 el maïzena
  • 1 el tomatenpuree
  • 1/2 l rode wijn
  • 1 potje kalfsfond
  • 1/4 liter water
  • 4 el spekblokjes
  • tijm en laurier
  • 4 el gehakte peterselie
  • bakboter
    voor het slaatje : 1 witloofstronk grofgesneden , wat veldsla , enkele blaadjes verse spinazie , tomaat in schijfjes , Meng 1 el mayonaise met 3 koffielepels water , 1 koffielepel ketchup tot een vloeibaar sausje , dat je licht over het slaatje napeert.

Bereiding :

Kruid de lapjes met wat vleeskruiden of gewoon met peper en zout. Verhit wat boter in een kleefpan op een vrij hoog vuur en bak ze mooi bruin aan langs elke zijde . Doe er de uien bij , spek en champignons en laat even meebakken . Zet het vuur zachter , overstrooi met de bloem en bevochtig met de wijn , water en de kalfsfond . Voeg er de tomatenpuree, de tijm en laurier aan toe
Laat gerdurende 10 minuten op een zacht vuurtje verder garen . Serveer met een paar kroketjes , stukje vlees genapeerd met de saus en een slaatje.
Versier met de gehakte peterselie .

Dessert : Mokka panna cotta :

Ingrediënten :

  • 5 dl light room
  • 1 el oploskoffie
  • 50 g suiker
  • 2 blaadjes gelatine
  • 4 el chocoladesaus

Bereiding :

Week de gelatine in koud water . Kook de room op met suiker en oploskoffie . Neem van het vuur en voeg de gelatine toe . Vermeng goed tot de gelatine is gesmolten. Verdeel in glaasjes en laat dit een 4 uurtjes afkoelen in de ijskast. Serveer met wat extra gemalen koffie of oploskoffie en enkele streepjes chocoladesaus.

Please follow and like us:
fb-share-icon

Related Posts

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial