Groenten

Asperges met beurre blanc en gekookt eitje

Voor 2 personen:
Ingrediënten:

  • 500 gr asperges, schoongemaakt
  • 2 a 3 hardgekookte eitjes, fijngesneden
  • Verse peterselie, fijngehakt
  • Peper

Voor de beurre blanc:
De reductie:

  • 2 sjalotjes, grofgehakt
  • 2 a 3 lookteentjes, grofgehakt
  • 2 dl droge witte wijn
  • 2 dl water
  • 1 dl witte wijn azijn
  • 3 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 10 zwarte peperbolletjes, gekneusd

Verder:

  • 1,5 dl volle room
  • 150 gr ijskoude roomboter
  • Sap van 1/2 citroen
  • Peper en zout

Bereiding:

Maak de reductie: (deze kan je nog voor andere sauzen gebruiken: Hollandse, bearnaise, …)

Doe in een hoge steelpan de wijn, water , azijn met de tijm, laurier, peperbollen, look en sjalot.
Laat aan de kook komen en laat op een zacht vuurtje tot 1/3 inkoken.
Zeef de reductie.

Kook de asperges in een 5 minuten gaar. Ze mogen beetgaar zijn.

Ondertussen maak je de beurre blanc:
Doe de room met 4 el reductie in een hoge steelpan en breng aan de kook, zet het vuur zacht en laat even inkoken. Snij de ijskoude boter in blokjes en voeg beetje bij beetje bij de room, roer met een garde tot de saus licht begint te binden. Breng op smaak met peper en citroensap.

Serveer de asperges, doe hard gekookt ei op de asperges en verdeel de beurre Blanc ervoer.
Garneer met verse peterselie.

Serveer met gekookte aardappel en eventueel vlees of vis.

receptenwijzer

Recent Posts

Ciabattabroodje met kip, spinazie en champignons

Ingrediënten:voor 2 personen 300 gr ciabattabrood 400 gr kippengehakt 80 gr geraspte gruyére 1 tl…

2 dagen ago

Brownie wafels

Ingrediënten:Voor ca. 12 wafels 120 gr zachte roomboter 50 gr cacaopoeder, gezeefd 4 eieren, kamertemperatuur…

4 dagen ago

Zoetzure groentensoep met kip

Ingrediënten:Voor ca. 8 personen 300 gr kippenborst, in fijne plakjes 1 ui, in halve maantjes…

6 dagen ago

Gratin van bloemkool, gehakt en puree

Ingrediënten:4 personen 800 gr bloemige aardappelen Peper, zout, nootmuskaat 1 ei 20 gr lookboter 500…

1 week ago

Volkoren havermout koekjes

Ingrediënten:24 stuks 60 gr zachte roomboter 2 eieren, kamertemperatuur 1/4 tl fijn zeezout 125 gr…

2 weken ago

Groentecurry met steak en noedels

Ingrediënten:Voor 2 personen: 400 gr chateaubriand, een uur voor bereiding uit de koelkast gehaald 150…

2 weken ago