Ingrediënten:
Voor ca 24 koekjes, afhankelijk van het vormpje
- 125 gr roomboter op kamertemperatuur
- 175 gr lichtbruine suiker
- 1 ei
- 80 gr molasse (ook wel melasse genoemd, kan vervangen worden : zie tips)
- 350 gr tarwebloem
- 4 gr bakpoeder
- 2 gr kaneelpoeder
- 4 gr gemberpoeder
- 0,5 gr nootmuskaat gemalen
- 0,5 gr kruidnagel gemalen
- Mespuntje zeezout
- Gingerbread man uitsteker, of een speculaasplank , andere uitstekers naar keuze, of een silicone mal(bv Karen davies gingerbread mal)
- Bakplaat, bakmat of bakpapier
Bereiding:
Meng de bloem met het bakpoeder en de kruiden en zeef deze.
Doe de boter in een mengkom, samen met de suiker en klop deze op medium snelheid zalvig, ongeveer 3 minuten.
Meng de molasse met het ei en voeg bij het boter/suiker mengsel. Klop even goed door . Geen zorgen als het er nogal gekabbeld zou uitzien, klop even door en dan komt het goed .
Voeg nu in delen het bloemmengsel toe en meng tot net opgenomen, klop daarna heel even kort tot een mooie deeghaak, 1 minuutje.
Verpak het deeg in folie en leg het minstens 4 uur in de koelkast, bijvoorkeur een nacht.
Verwarm de oven voor op 170°C, hetelucht.
Gebruik je uitstekers, rol dan het deeg uit tot 4 mm dikte en steek de vormpjes uit.
Bij een mal op speculaasplank, deze goed bebloemen endan het deeg erin vormen. Voorzichtig eruit halen. Leg ze op de bakplaat en Bak de koekjes ca. 10 a 12 minuten. Laat ze eerst 5 minuten afkoelen op de bakplaat en vervolgens volledig laten afkoelen op een rooster.
Daarna kan je de koekjes nog decoreren met royal icing.
Tips:
Je kan de molasse online vinden (meestal ga je het onder de naam melasse vinden)
Maar je kan het perfect vervangen door bv dondere kandijsiroop van candico of gewone donkere stroop die wat bitterig proeft
Ook door bv. honing, Esdoornsiroop, of maissiroop (karo corn syrup), de koekjes zullen dan lichter van kleur uitvallen en de smaak is iets zoeter en zachter dan bij melasse. Zo worden ze in Amerika voornamelijk gemaakt met melasse, in Engeland is dit vooral “golden syrup”.
Wil je toch wat meer gembersmaak, kan je uiteraard iets meer gember toevoegen, gebruik dan bv 6 gr.
De koekjes kan je in een koekjestrommel enkele weken bewaren.