Parmentier met stoofvlees en witloof

Ingrediënten:
Voor 2 personen

Voor het stoofvlees:

  • 500 gr rundsstoofvlees
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • Stoofvleeskruiden
  • 2 blaadjes laurier
  • Takje verse tijm
  • 1 flesje bruine leffe
  • Blokje knorr rundsbouillon
  • 1 flinke el mosterd
  • 2 kleine kanzi appels, geschild en in blokjes
  • 1 flinke el luikse siroop
  • 1 kl donkere kandijsuiker
  • 2 sneetjes peperkoek

Puree:

  • 200 gr bloemige aardappelen , geschild
  • 300 gr zoete aardappel , geschild
  • Teentje look
  • Scheutje melk
  • 1 eierdooier
  • Peper, zout, nootmuskaat
  • 10 gr meggle kruidenboter

Verder:

  • 600 gr witloof, in stukken gesneden
  • Paneermeel
  • Geraspte emmental
  • Verse peterselie, gehakt
  • Water
  • Boter of olie
  • Ovenschaal

Nota:

Hou er rekening mee dat dit gerecht wat bereidingstijd vraagt.
Maak bij voorkeur het stoofvlees een dag ervoor. Zo is het stoofvlees nog lekkerder de dag nadien !
Afhankelijk van het vlees duurt het bereiden 2 tot 3 uur. Het vlees moet echt boterzacht zijn en uit elkaar vallen voor het lekkerste resultaat van deze schotel

Je zou dit ook kunnen maken met stoofvlees van varkenswangen, everzwijn of ander wild .

Bereiding:

Begin met het stoofvlees.
Dep het vlees goed droog en kruid met Stoofvleeskruiden.
Neem een ruime stoofpan, doe er wat boter in en laat dit op hoog vuur smelten.
Korst het vlees aan. Zet het vuur daarna medium en doe er de ui en laurier bij. Roer goed om en laat de ui wat glazig worden. Doe er daarna de suiker bij, de siroop en mosterd. Roer goed om.
Doe bouillon en flesje leffe erbij en wat water zodat het stoofvlees onder staat.
Doe ook de tijm erbij.
Laat heel even aan de kook komen en zet het vuur daarna heel laag.
Zet het deksel op de pan en laat een uurtje stoven.
Kijk geregeld of er nog voldoende vocht is. Na een uurtje doe je de helft van de appelblokjes erbij.
Laat verder stoven gedurende 1 ā 2 uur.
Indien er te weinig vocht is, kan je wat water bijdoen.
Wanneer je merkt dat het vlees zacht wordt ,voeg je de overige appelblokjes bij en de sneetjes peperkoek. Hou nog steeds het vocht in het oog.
De peperkoek zal je saus gaan binden en nog extra smaak geven.
Stoofvlees is klaar wanneer het boterzacht is.

Verwarm de oven voor op 175 graden hetelucht

Doe de aardappel en zoete aardappel en teentje look in een kom, zet net onder water en breng aan de kook. Kook gaar.

Stoof ondertussen het witloof in een klontje boter.
Start met hoog vuur en laat het witloof lichtjes kleuren, voeg een scheutje water toe , kruid met peper en nootmuskaat en zetdeksel op de pan. Zet het vuur laag en laat een 10 minuten stoven tot het gaar is.

Giet de aardappelen af en pureer ze met een eierdooier, kruidenboter en scheutje melk. Je wil een smeuïge puree. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

Neem de ovenschaal en verdeel het stoofvlees er in.
Doe het witloof er over en verdeel de puree er over.
Werk af met een dun laagje paneermeel, enkele mini klontjes boter en wat geraspte emmental.

Zet in de oven gedurende 25 ā 30 minuten.
Werk af met vers gehakte peterselie.

Please follow and like us:
fb-share-icon

Related Posts

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial