Moussaka

voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 2 bloemige aardappelen, in schijfjes van 1 cm
  • 1 aubergine , in schijfjes van 1 cm
  • 1 kleine courgette , in schijfjes van 1 cm
  • Olijfolie
  • Oregano, tijm, peper en zout

Voor de vleessaus:

  • 500 gr gehakt naar keuze. (Lams, gemengd, rund …)
  • 1 grote ui, grofgehakt
  • 1 teentje look , fijngesnipperd
  • Olijfolie
  • 4 dl tomatenpassata
  • 1 kl tomatenconcentraat
  • 1 kl kaneelpoeder
  • 1 mespunt piment poeder
  • 1/2 tl kruidnagelpoeder
  • Oregano , tijm, basilicum
  • Peper en zout
  • 1 el honing

Voor de mornaysaus:

  • 80 gr boter
  • 90 gr bloem
  • 6 dl melk
  • 2 eierdooier
  • 60 gr versgeraspte parmezaan. Of als je Griekse kaas vindt met schapenmelk, kan je die nemen
  • Peper, zout, nootmuskaat

Extra:

  • 50 gr geraspte parmezaan voor de afwerking

Bereiding:

Neem een vuurvaste ovenschaal die groot en diep genoeg is.
Verwarm de oven voor op 180°C, hetelucht.

Doe een flinke scheut olijfolie in de schaal, doe de aardappelschijfjes erin. Hussel goed door elkaar, zodat de schijfjes goed bedekt zijn met olie. Schik ze daarna mooi in de schaal, zodat de bodem bedekt is . Kruid met peper en zout en oregano. Zet dit voor 20 minuten in de oven.

Na 20 minuten , schik je de aubergineschijfjes bovenop de aardappelen. Opnieuw wat olijfolie erover , peper, zout en oregano.
Zet voor 15 minuten terug in de oven.

Na 15 minuten , schik je de courgette schijfjes bovenop de aubergine. Opnieuw wat olijfolie , peper, zout en oregano.
Zet voor 10 minuten in de oven.

De vleessaus:

Verhit wat olijfolie in een ruime pan. Op medium vuur, doe de ui en look erin en fruit glazig . Doe de tomatenconcentraat erbij en bak even mee. Doe de kaneel, piment en kruidnagel erbij en bak dit een minuutje mee. Doe het gehakt erbij en bak het rul. Zet daarna het vuur iets lager en doe de passata erbij , kruid met oregano, tijm , basilicum en peper, zout . Laat dit op een zacht vuurtje pruttelen voor een 15 minuten. De saus moet wat ingedikt zijn en niet meer lopend.

De mornaysaus:

Maak een roux van de bloem en boter. Doe dit op een medium hoog vuur , doe beetje bij beetje de melk erbij tot je een mooi dikke, maar nog vloeiende saus hebt. Eventueel meer of minder melk toevoegen. De ene bloem neemt meer vocht op dan de andere, vandaar dat je nooit alle vocht ineens mag toevoegen. En zo voorkom je ook een klonterige saus. Doe dit ook elke keer van het vuur af als je vocht toevoegd.
Daarna doe je de kaas erbij , roer goed door . Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Neem van het vuur , doe de eidooiers er 1 per 1 bij. Goed doorvoeren.

Neem nu de vleessaus en vermeng hier een 2 el van de mornaysaus door.
Neem de schaal met groenten en verdeel hier rijkelijk een laag vleessaus over.
Vervolgens een mooie dikke laag van de mornaysaus, werk af met extra gemalen kaas en nog wat oregano.
Zet opnieuw in de oven voor een 30 a 40 minuten.
Zet de laatste 10 minuten de temperatuur naar 160°C.

Best laat je de schotel daarna een half uur tot een uur rusten, zo gaat alles een mooi vast geheel vormen, maar je kan ze natuurlijk ook meteen serveren !

Please follow and like us:
fb-share-icon

Related Posts

1 Comment

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial