
Ingrediënten:
Voor 6 cupcakes
Voor de cupcakes:
- 63 gr bloem
- 2 gr bakpoeder
- 1 gr baksoda
- 63 gr suiker
- 63 gr roomboter, kamertemperatuur
- 1 ei, kamertemperatuur
- snufje fijn zeezout
- 1 el melk, kamertemperatuur
- 1/2 el vanilleboonpasta
- donkergroene gelkleurstof (bv Wilton Mosgroen of Colourmill Olive)
- cupcakepapiertjes in een groene kleur
- cupcakepan
Botercreme:
- 50 gr Funcakes Mix voor Swiss Meringue botercreme
- 35 gr warm water (50°C)
- 110 gr zachte roomboter
- 1 kl Lorann Bakery emulsion butter-vanilla
- Limoengroene gelkleurstof (bv colourmill, progel ….)
Oogjes en mond:
- Zwarte, gele , witte en rode suikerpasta (fondant)
- ronde uitsteker 3cm diameter
- ronde uitsteker 1 en 2 cm diameter (eventueel kan je hiervoor de opening van de ronde spuitmondjes gebruiken)
- kleine rolstok voor fondant
- eetbare lijm
- satéprikker
- siliconenmat om makkelijker uit te rollen
Verder:
- Spuitzak
- Ronde spuitmond Wilton 1A
Bereiding:
Maak de cupcakes:
Verwarm de oven voor op 160°C hetelucht.
Plaats 12 cupcakepapiertjes in een cupcake/muffinpan.
Doe de boter , suiker en zout in een kom.
Mix dit, met de elektrische handmixer, op medium snelheid samen tot de boter cremig wordt (+/- 1 minuutje)
Voeg er het eitje aan toe, ook de vanille mag erbij en mix goed door tot het ei is opgenomen.
Voeg wat voedselkleurstof toe (gewenste kleur zoals je zelf wil) en meng dit mee door.
Zeef de bloem, bakpoeder en baksoda en voeg toe.
Mix op medium snelheid door voor 30 seconden. Niet langer, anders worden de gluten in de bloem geactiveerd en dit resulteert in een taaie cupcake.
Voeg de melk eraan toe en mix nogmaals 10 seconden door.
Vul de cupcakevormpjes met het beslag.
Bak de cupcakes ca. 20 minuten in de hetelucht oven.
Laat ze afkoelen op een rooster.
Maak de botercreme:
Meng de mix met het water in een vetvrije en ruime kom en klop dit op, op hoge snelheid met een elektrische mixer, gedurende 8 minuten tot het pieken vormt.
Voeg in 3 delen de zachte boter toe.
Klop het volgende deel pas door wanneer het eerste is opgenomen.
Wanneer alle boter door is gemengd, voeg de bakery emulsiun toe en laat je het opnieuw een 8 minuten opkloppen op hoge snelheid.
Voeg de limoenkleurige kleurstof toe, naar eigen gewenste kleurintensiteit.
Doe in een spuitzak de ronde spuitmond.
Mondjes en oogjes:
Maak van de gele suikerpasta oogjes van ca. 2cm, probeer ze wat ovaler te maken.
Maak van het zwart rondjes van 1 cm, leg op elk geel stukje een zwart rondje en gebruik de rolstok om deze lichtjes in mekaar te verwerken.
Doe dit heel licht . De oogjes mogen best verschillend zijn , dat geeft het grappige effect.
Maak van de zwarte pasta rondjes van 3 cm en gebruik de 1 cm uitsteker om een deeltje weg te halen uit het 3cm rondje, zodat je een soort half maan’tje hebt.
Maak van de rode pasta de tongetjes: Maak een dikker ovaaltje van ca. 2.5 cm, maak er een buiging in en met een satéprikkerduw je het bovenste gedeelte wat in, zodat je de plooi van een tong krijgt.
Maak de tong wat puntiger naar het uiteinde toe .
Kleef met eetbare lijm de tong op het zwarte half maan’tje, duw het onderste gedeeltje iets aan.
Maak van de witte fondant een dun worstje van 0.3 cm dikte, snij er stukjes van die ca. 0.5 cm lang zijn. Duw ze iets platter en kleef deze eveneens op het zwarte half maan’tje.
Laat een uurtje drogen.
Opbouw:
Neem een cupcake en spuit met de groene botercreme een toef die je trapsgewijs iets kleiner spuit naar boven toe.
Het mag een wat gerimpeld effect hebben.
Duw de oogjes erin en de mond en klaar is Slimer.