Witloofpuree met breydelspek, witte pens en gebakken appel in kastanjehoning

voor 2 a 3 personen

Ingrediënten :

  • 2 witte pensen
  • 2 appels (kanzi, jonagold of pink lady), geschild en in blokjes van 1,5 cm
  • Boter , bij voorkeur goede roomboter
  • 1 el kastanjehoning
  • 600 gr witloof, in kleine stukjes gesneden
  • 200 gr breydelspek, in reepjes gesneden
  • Teentje look
  • 1 ei
  • Scheutje melk
  • 1 el Philadelphia met look en fijne kruiden
  • Peper, zout, nootmuskaat
  • 400 gr bintjes aardappelen, geschild en in stukken
  • Verse peterselie, gehakt

Bereiding :

Kook de aardappeltjes gaar, samen met het teentje look.
Bak de spekjes in een klein lepeltje olijfolie (bak ze zoals jij ze graag hebt , krokant, lichtjes aangebakken …), haal uit de pan en stoof in dezelfde pan de witloofstukjes. Kruid met wat peper. Voeg daarna de 2 samen. Hou warm.

Bak de witte pensen op middelhoog vuur in een klontje roomboter , haal ze uit de pan en hou warm. In dezelfde pan de appelblokjes aanbakken, middelgroot tot hoog vuur gedurende een 5 minuten. Doe de lepel honing erbij, roer en laat de honing eventjes carameliseren, een minuutje ongeveer. Roer goed om zodat de honing zich goed rond de appeltjes hecht.

Giet de aardappelen af (lookteentje mag bij de aardappels blijven), stamp ze grof en doe er een scheutje melk en het eitje bij, samen met de Philadelphia. Vermeng goed. Doe het witloof en spekjes erbij (vocht van witloof en spek mag erbij) en kruid goed naar smaak met peper, zout en nootmuskaat, versgehakte peterselie.

Serveer de puree met de witte pens en de honingappeltjes
Overstrooi met wat extra peterselie.

TIP:
Je kan wat kaneel (voorzichtig hiermee , een snuifje is voldoende) aan de honingappeltjes toevoegen en wat gewelde rozijntjes en/óf Cranberries voor een winters karakter aan het geheel te geven.

Of gebruik een beetje tijm bij de honing.

Please follow and like us:
fb-share-icon

Related Posts

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial