Ingrediënten:
Voor 4 personen
- 800 gr (Iberico) varkenswangen , ontvliest
- 500 gr varkensgehakt
- 250 gr kastanjechampignons, in kwartjes
- 300 gr boschampignons mengeling, grofgehakt
- 1 grote gele ui, grofgesneden
- 5 dl kalfsfond
- 2 flesjes N’ice Chouffe
- 3 blaadjes laurier
- 2 el stoofvleeskruiden
- 4 sneetjes peperkoek
- 1 el scherpe mosterd
- 1 el donkerbruine suiker
- bakboter
Bereiding:
Kruid het gehakt met peper en zout en vorm er balletjes van (ca. 3 cm).
Kruid de varkenswangetjes met peper.
Doe een klont boter in een ruime stoofpot (eventueel eentje die in de oven kan als je het stoofvlees wil garen in de oven, verwarm in dat geval de oven ook voor op 150°C, onder en boven warmte)
Bak de varkenswangen rondom bruin op een hoog vuur, doe dit in meerdere keren indien ze niet allemaal mooi in de pot kunnen.
Voeg de ui toe en laat even mee glazig worden, leg er de laurier bij.
Voeg de stoofvleeskruiden toe en de suiker, schep goed om en blus met de kalfsfond en het bier.
Zet het deksel op de pot en stoof ca. tussen de 2u en 3u op een laag vuur (of zet in de oven)
Check regelmatig of er nog voldoende stoofvocht inzit, zoniet voeg je een beetje bij (dit mag water zijn)
Doe het laatste halfuur de balletjes erbij en de champignons.
Besmeer de peperkoek met mosterd en leg deze bij in de pot.
Roer na 5 minuten door zodat de peperkoek mooi oplost en de saus een mooie binding gaat geven.
Kruid eventueel bij met extra stoofvleeskruiden.