Ingrediënten:
voor 4 personen:
voor de gehaktsaus:
- 500 gr gemengd gehakt
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 blik water
- 250 gr passata
- 1/2 blokje vleesbouillon
- 1 stengel witte selder , in fijne brunoise
- 1 wortel, in fijne brunoise
- 50 gr champignons , in fijne brunoise
- 1 rode paprika, in fijne brunoise
- 2 sjalotjes , fijngesneden
- 1 teen look, fijngeperst
- 2 laurierblaadjes
- 1 a 2 el spaghettikruiden
- tabasco
- 1/2 el basilicum
voor de bechamel:
- 2 flinke el boter
- 2 1/2 el bloem
- 5 a 6 dl melk
- nootmuskaat
- peper en zout
verder:
- verse lasagne vellen (droge mag ook, maar dan zal je lasagne langer in de oven staan)
- 4 a 5 sneetjes ontvette hesp
- geraspte parmezaan
- geraspte comté
- geraspte gruére
- gedroogde oregano
- ovenschaal
Bereiding:
Maak de saus:
Doe wat olijfolie in een ruime stoofpan met deksel.
Bak hierin het gehakt rul en voeg de groenten eraan toe. Stoof dit een paar minuten.
Die er de laurier bij en de spaghettikruiden, vermeng en voeg er de bouillon, tomatenblokjes, passata en water aan toe. Vermeng dit en zet het vuur laag .
Zet deksel op de pan en laat dit een 1/2 uur pruttelen uur pruttelen.
Voeg er de basilicum aan toe en breng op smaak met tabasco , eventueel wat peper erbij.
Als je ondertussen merkt dat je saus toch wat droger is, voeg er dan wat passata aan toe.
Je saus mag niet té droog zijn en niet té lopend.
Is ze nog te lopend, laat dan ze wat verder inkoken zonder deksel.
Voor de bechamel:
Smelt de boter op een medium hoog vuur en doe er de bloem bij . Onder voortdurend roeren laat je dit wat bakken voor een minuutje.
Als de bloem wat naar koekjes ruikt , neem je de pot van het vuur en voeg er een beetje melk bij . Roer meteen goed door , zodat je geen klonters hebt .
Voeg beetje bij beetje de melk eraan toe. Klop goed door .
Zet opnieuw op het vuur en blijf roeren . De saus mag niet dik zijn , maar licht vloeiend. Zo kan je ze makkelijk verdelen. Dus eventueel heb je meer of minder melk nodig. Elke bloem heeft namelijk een verschillende absorptie vermogen. Breng op smaak met de kruiden.
Verwarm de oven voor op 175°C, hetelucht.
Opbouw van de lasagne:
Doe een dun laagje vleessaus op de bodem van je vuurvaste schaal. Verdeel er een laagje lasagne vellen over. Doe er nu een dun laagje bechamel over, klein beetje geraspte kaas en de hesp.
Leg opnieuw een laag vleessaus, lasagne vellen, bechamel, geraspte kaas, hesp .
Eindig met een wat dikkere laag bechamel, verdeel er rijkelijk de 3 soorten kaas over en werk af met wat gedroogde oregano.
Zet in de oven voor 25 minuten.
Laat de schotel een half uurtje rusten voor je ze serveert.
Indien je gedroogde lasagne vellen gebruikt , reken dan op ca. 45 minuten oventijd
variatie: gebruik wat gestoofde spinazie tussen de lagen , zo heb je een lasagne verde !