Kalfsblanket

voor 4 personen :

Ingrediënten :

voor de bouillon :

 • 2 liter water
 • 1 stengel prei
 • 1 stengel witte selder
 • 1 wortel
 • 1 ui
 • 1 teentje look
 • 1 takje tijm en laurier
 • 1 blokje rundsbouillon
 • 1 kg kalfsvlees ( bij voorkeur van de schouder )
 • 500 gr kalfsgehakt
 • beetje bloem
 • Voor de saus :

 • 250 gr champignons , in schijfjes
 • 2 dikke wortelen , in schijfjes
 • 1 kleine courgette , in blokjes
 • 30 gr bloem
 • 30 gr boter
 • 1/2 liter melk
 • sap van 1/2 citroen
 • 1/2 liter van de bouillon
 • 1/2 dl room
 • 1 eierdooier
 • 2 el gehakte peterselie
 • peper en zout
 • Bereiding :

  Maak een bouillon . Doe alle groenten hiervoor in een soepkom , doe het water erbij , tijm en laurier en de runderbouillon. Snijd het vlees in blokjes van 5 cm. Doe het vlees bij in de bouillon en laat dit op een heel zacht vuurtje , 1 uur en half , zachtjes garen. Rol balletjes van het gehakt en rol deze door de bloem. Schuim ondertussen het vet van de bouillon af . De laatste 10 minuten de balletjes eraan toevoegen en mee laten garen. Haal het vlees en groenten uit de bouillon. Giet de bouillon door een zeef . De groenten mogen weggegooid worden , deze hebben hun smaak afgegeven en kunnen niet verder verwerkt worden. Stoom de groentjes voor de saus , behalve de champignons. Na het stomen , de groentjes spoelen onder koud stromend water . Zo blijven ze fris van kleur. Maak de roux: Smelt de boter op een middelmatig vuur en doe er de bloem bij . Laat deze even meegaren om de bloemsmaak eruit te halen . Neem de kom van het vuur en doe stapsgewijs de melk erbij . Goed doorroeren zodat er geen klonters inkomen. Zet weer op het vuur . Doe de bouillon erbij en het citroensap . Kruiden met peper en zout. Doe het vlees erin , de gestoomde groentjes en de champignons erbij. Laat even terup opkoken. Maak een mengsel van de eierdooier en de room en voeg toe aan de saus. Breng tot aan het kookpunt en goed blijven roeren. Overstrooi met wat gehakte peterselie.

  Please follow and like us:
  fb-share-icon

  Related Posts

  Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial