Wat is mining ?

Bitcoin-mining is het proces waarbij nieuwe bitcoins in omloop worden gebracht; het is ook de manier waarop nieuwe transacties worden bevestigd door het netwerk en een cruciaal onderdeel van het onderhoud en de ontwikkeling van het blockchain-grootboek.

Mining wordt uitgevoerd met behulp van geavanceerde hardware die een uiterst complex rekenkundig wiskundig probleem oplost.

De eerste computer die de oplossing voor het probleem vindt, krijgt het volgende blok bitcoins en het proces begint opnieuw. Cryptocurrency-mining is nauwgezet, kostbaar en slechts sporadisch lonend. Desalniettemin heeft mijnbouw een magnetische aantrekkingskracht voor veel beleggers die geïnteresseerd zijn in cryptocurrency vanwege het feit dat mijnwerkers worden beloond voor hun werk met crypto-tokens. Dit kan zijn omdat ondernemerstypes mijnbouw als centen uit de hemel zien, zoals goudzoekers in Californië in 1849.

En als je technologisch geneigd bent, waarom zou je het dan niet doen?

Voordat u echter tijd en apparatuur investeert, leest u deze uitleg om te zien of mijnbouw echt iets voor u is. We zullen ons voornamelijk concentreren op Bitcoin (we zullen “Bitcoin” gebruiken wanneer we verwijzen naar het netwerk of de cryptocurrency als een concept, en “bitcoin” wanneer we verwijzen naar een aantal individuele tokens).

Een nieuwe goudkoorts

De belangrijkste aantrekkingskracht voor veel mining is het vooruitzicht beloond te worden met Bitcoin. Dat gezegd hebbende, je hoeft zeker geen miner te zijn om cryptocurrency-tokens te bezitten.

U kunt ook cryptocurrencies kopen met fiat-valuta; je kunt het verhandelen op een beurs zoals Bitstamp met een andere cryptovaluta (bijvoorbeeld met Ethereum of NEO om Bitcoin te kopen); je kunt het zelfs verdienen door te winkelen, blogposts te publiceren op platforms die gebruikers betalen in cryptocurrency, of zelfs rentedragende crypto-accounts op te zetten.

Een voorbeeld van een cryptoblogplatform is Steemit, dat een beetje op Medium lijkt, behalve dat gebruikers bloggers kunnen belonen door ze te betalen in een eigen cryptocurrency genaamd STEEM. STEEM kan dan elders worden verhandeld voor Bitcoin.

De Bitcoin-beloning die miners ontvangen, is een stimulans die mensen motiveert om te helpen bij het primaire doel van mijnbouw: het legitimeren en controleren van Bitcoin-transacties, zodat ze geldig zijn. Omdat deze verantwoordelijkheden onder veel gebruikers over de hele wereld zijn verspreid, is Bitcoin een “gedecentraliseerde” cryptocurrency, of een die niet afhankelijk is van een centrale autoriteit zoals een centrale bank of overheid om toezicht te houden op de regulering ervan.

Mining en Bitcoin-circulatie

Naast het vullen van de zakken van mijnwerkers en het ondersteunen van het Bitcoin-ecosysteem, heeft mijnbouw nog een ander belangrijk doel: het is de enige manier om nieuwe cryptocurrency in omloop te brengen.

Met andere woorden, mijnwerkers zijn in feite valuta aan het “munten”. Zo waren er per september 2021 ongeveer 18,82 miljoen bitcoins in omloop, op een uiteindelijk totaal van 21 miljoen. Afgezien van de munten die zijn geslagen via het genesis-blok (het allereerste blok, dat is gemaakt door oprichter Satoshi Nakamoto), is elk van die bitcoins ontstaan ​​​​door miners. Zonder miners zou Bitcoin als netwerk nog steeds bestaan ​​en bruikbaar zijn, maar er zou nooit een extra bitcoin zijn.

Omdat de snelheid van de “gedolven” bitcoin in de loop van de tijd echter wordt verlaagd, zal de laatste bitcoin pas rond het jaar 2140 worden verspreid. Dit betekent niet dat transacties niet langer worden geverifieerd.

Miners zullen transacties blijven verifiëren en zullen hiervoor een vergoeding krijgen om de integriteit van het Bitcoin-netwerk te behouden.

Afgezien van de Bitcoin-uitbetaling op korte termijn, kan het zijn van een muntmijnwerker u “stemkracht” geven wanneer wijzigingen worden voorgesteld in het Bitcoin-netwerkprotocol. Dit staat bekend als een BIP (Bitcoin Improvement Protocol).

Met andere woorden, miners hebben enige invloed op het besluitvormingsproces over zaken als forking.

Wat heb je nodig om Bitcoins te minen?

Hoewel het al vroeg in de geschiedenis van Bitcoin mogelijk was om te strijden om blokken met een gewone thuiscomputer, is dit niet langer het geval. De reden hiervoor is dat de moeilijkheid van het minen van Bitcoin in de loop van de tijd verandert.

Om ervoor te zorgen dat de blockchain soepel functioneert en transacties kan verwerken en verifiëren, streeft het Bitcoin-netwerk ernaar om elke 10 minuten een blok te laten produceren. Als er echter een miljoen mijnbouwplatforms strijden om het hash-probleem op te lossen, zullen ze waarschijnlijk sneller tot een oplossing komen dan een scenario waarin 10 mijnbouwplatforms aan hetzelfde probleem werken.

Om die reden is Bitcoin ontworpen om de moeilijkheidsgraad van mijnbouw elke 2.016 blokken, of ongeveer elke twee weken, te evalueren en aan te passen. Wanneer er meer rekenkracht is die gezamenlijk werkt om bitcoins te minen, neemt de moeilijkheidsgraad van mining toe om de blokproductie op een stabiel tempo te houden.

Minder rekenkracht betekent dat de moeilijkheidsgraad afneemt. Met de huidige netwerkomvang zal een personal computer mining voor bitcoin vrijwel zeker niets vinden.

Dit alles wil zeggen dat, om concurrerend te mijnen, mijnwerkers nu moeten investeren in krachtige computerapparatuur zoals een GPU (grafische verwerkingseenheid) of, realistischer, een toepassingsspecifieke geïntegreerde schakeling (ASIC). Deze kunnen lopen van $ 500 tot tienduizenden.

Sommige mijnwerkers, met name Ethereum-mijnwerkers, kopen afzonderlijke grafische kaarten (GPU’s) als een goedkope manier om mijnbouwactiviteiten samen te vatten.

Wat zijn Coin Mining Pools?

Mijnbouwbeloningen worden betaald aan de mijnwerker die als eerste een oplossing voor de puzzel ontdekt, en de kans dat een deelnemer degene is die de oplossing ontdekt, is gelijk aan het deel van de totale mijnkracht op het netwerk.

Deelnemers met een klein percentage van de mijnkracht hebben een zeer kleine kans om het volgende blok zelf te ontdekken. Een mijnkaart die men voor een paar duizend dollar zou kunnen kopen, zou bijvoorbeeld minder dan 0,001% van de mijnkracht van het netwerk vertegenwoordigen. Met zo’n kleine kans om het volgende blok te vinden, kan het lang duren voordat die mijnwerker een blok vindt, en de moeilijkheid om omhoog te gaan maakt het nog erger.

Het is mogelijk dat de mijnwerker zijn investering nooit terugverdient. Het antwoord op dit probleem zijn mijnbouwpools. Mijnbouwpools worden beheerd door derden en coördineren groepen mijnwerkers.

Door samen te werken in een pool en de uitbetalingen onder alle deelnemers te delen, kunnen miners een gestage stroom bitcoin krijgen vanaf de dag dat ze hun miners activeren.

Statistieken over enkele van de mijnpools zijn te vinden op Blockchain.info.

Nadelen van mining

De risico’s van mining zijn vaak die van financieel risico en een regelgevend risico. Zoals eerder vermeld, is Bitcoin-mining, en mining in het algemeen, een financieel risico, omdat men alle moeite zou kunnen doen om honderden of duizenden dollars aan miningapparatuur te kopen om geen rendement op hun investering te hebben.

Dat gezegd hebbende, kan dit risico worden beperkt door lid te worden van miningpools. Als u overweegt mining te doen en in een gebied woont waar het verboden is, moet u uw mening heroverwegen.

Het kan ook een goed idee zijn om de regelgeving van uw land en het algemene sentiment ten aanzien van cryptocurrency te onderzoeken voordat u in mijnbouwapparatuur investeert. Een bijkomend potentieel risico van de groei van Bitcoin-mining (en ook andere proof-of-work-systemen) is het toenemende energieverbruik dat wordt vereist door de computersystemen die de mining-algoritmen uitvoeren.

Hoewel de efficiëntie van microchips voor ASIC-chips dramatisch is toegenomen, overtreft de groei van het netwerk zelf de technologische vooruitgang. Als gevolg hiervan zijn er zorgen over de milieu-impact en CO2-voetafdruk van Bitcoin-mining. Er worden echter pogingen ondernomen om deze negatieve externaliteit te verminderen door te zoeken naar schonere en groenere energiebronnen voor mijnbouwactiviteiten (zoals geothermie of zonne-energie), en door gebruik te maken van koolstofcompensatiekredieten.

Overschakelen naar minder energie-intensieve consensusmechanismen zoals proof-of-stake (PoS), waarnaar Ethereum is overgegaan, is een andere strategie; PoS heeft echter zijn eigen reeks nadelen en inefficiënties, zoals het stimuleren van hamsteren in plaats van munten te gebruiken en een risico van centralisatie van consensuscontrole.

Waarom wordt het Bitcoin “mining” genoemd?
Mining wordt gebruikt als metafoor voor het introduceren van nieuwe bitcoins in het systeem, omdat het (computationeel) werk vereist, net zoals het delven van goud of zilver (fysieke) inspanning vereist. Natuurlijk zijn de tokens die miners vinden virtueel en bestaan ​​ze alleen in het digitale grootboek van de Bitcoin-blockchain.

Waarom moeten Bitcoins worden gedolven?
Omdat het volledig digitale records zijn, bestaat het risico dat dezelfde munt meer dan eens wordt gekopieerd, vervalst of dubbel wordt uitgegeven. Mining lost deze problemen op door het extreem duur en arbeidsintensief te maken om een ​​van deze dingen te proberen of het netwerk op een andere manier te “hacken”. Het is inderdaad veel kosteneffectiever om als miner lid te worden van het netwerk dan te proberen het te ondermijnen.

Waarom gebruikt mining zoveel elektriciteit?
In de begindagen van Bitcoin kon iedereen eenvoudig een miningprogramma uitvoeren vanaf zijn pc of laptop. Maar naarmate het netwerk groter werd en meer mensen geïnteresseerd raakten in mining, werd de moeilijkheidsgraad van het miningalgoritme moeilijker. Dit komt omdat de code voor Bitcoin erop gericht is gemiddeld elke tien minuten een nieuw blok te vinden. Als er meer miners bij betrokken zijn, neemt de kans toe dat iemand de juiste hash sneller oplost, en dus wordt de moeilijkheid verhoogd om die 10- minuut doelpunt. Stel je nu eens voor dat duizenden of zelfs miljoenen keren miningkracht zich bij het netwerk voegt. Dat zijn veel nieuwe machines die energie verbruiken.

Is Bitcoin-mining legaal?
De legaliteit van Bitcoin-mining hangt volledig af van uw geografische locatie. Het concept van Bitcoin kan een bedreiging vormen voor de dominantie van valuta’s en de controle van de overheid over de financiële markten. Om deze reden is Bitcoin op bepaalde plaatsen volledig illegaal.

Bitcoin-eigendom en -mining zijn in meer landen legaal dan niet. Enkele voorbeelden van plaatsen waar het volgens een rapport uit 2018 illegaal was, waren Algerije, Egypte, Marokko, Bolivia, Ecuador, Nepal en Pakistan. Over het algemeen blijven het gebruik en de mijnbouw van Bitcoin over een groot deel van de wereld legaal.

Een reactie achterlaten

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial