Brood

Rogge flatbread

Ingrediënten:
Voor 4 stuks

  • 200 gr Griekse Yoghurt, kamertemperatuur
  • 200 gr Roggemeel (+ extra)
  • 4 gr bakpoeder
  • 1/4 tl fijn zeezout
  • 1 el Peterselie, gehakt
  • 1/2 tl lookpoeder
  • 1/2 tl gedroogde oregano
  • bakspray (optioneel)
  • Antikleefpan of grillpan
  • deegrol

Bereiding:

Meng het roggemeel met het bakpoeder en de kruiden.
Voeg er de yoghurt aan toe.
Meng met een spatel tot het grof gemengd is.
Stort het nadien op een met wat roggemeel bestoven werkvlak en kneed het kort door tot je een samenhangende bal hebt.
Wanneer je voelt dat het deeg toch wat te plakkerig blijft, voeg dan gewoon een klein beetje meel toe.
Het ene meel neemt namelijk meer vocht op dan de andere en dit is ook afhankelijk van de temperatuur die het meel heeft.
Anderzijds als het deeg te droog voelt, voeg je gewoon een klein beetje yoghurt toe.
Je kan het deeg meteen gebruiken zonder rusttijd, maar ik laat het deeg een kwartiertje rusten onder een keukenhanddoek.
Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken, bol ze op.
Bestuif je werkvlak opnieuw en rol elk bolletje uit tot een plat deeglapje van ca. 20 cm.
Je kan ze grillen of bakken in een antikleefpan, zelfs de BBQ en oven zou kunnen.
Maar het gaat zeker zo snel in de (grill)pan.
Gebruik een bakspray om een klein beetje de pan in te vetten, al is dat optioneel.
Je kan ze perfect bakken zonder vetstof!
Zorg dat de pan op een hoog vuur staat, zodat ze goed warm wordt, nadien zet je het vuur op medium hoog wanneer je begint te bakken.
Leg een lapje deeg in de pan en bak ze ca. 3 minuten aan elke kant.
Als de ene kant blazen/bubbels begint te krijgen in het deeg, kan je het broodje omdraaien.
Laat ze even koelen op een rooster.

Gebruik:
Je kan ze warm eten, koud eten.
Strijk er bv. wat gesmolten lookboter over, ook heel lekker.
Eet ze bij een curry of shakshuka, bij rouwkost, maak er pizza’tjes van, gebruik ze om in sausjes te dippen …. Opties genoeg!
Je kan ze gebakken bewaren in de vriezer of in een luchtdichte doos in de koelkast 2-3 dagen.
Varieer ook eens met de kruiden, of maak gebruik van stukjes zongedroogde tomaatjes, olijfjes …. voor een wat zuiderse toets.

receptenwijzer

Share
Published by
receptenwijzer

Recent Posts

Ovengebakken wraprolletjes met groenten, kip en gehakt

Ingrediënten:Voor 2à3 personen 3 wraps (naar keuze, classic, volkoren, veggie) 300 gr gemengd gehakt 100…

3 dagen ago

Groentenpuree met kip-kaasballen

Ingrediënten:Voor 2 personen 500 gr bloemige aardappelen, geschild 200 gr zoete aardappel, geschild 1 teentje…

5 dagen ago

Ciabattabroodje met kip, spinazie en champignons

Ingrediënten:voor 2 personen 300 gr ciabattabrood 400 gr kippengehakt 80 gr geraspte gruyére 1 tl…

1 week ago

Brownie wafels

Ingrediënten:Voor ca. 12 wafels 120 gr zachte roomboter 50 gr cacaopoeder, gezeefd 4 eieren, kamertemperatuur…

1 week ago

Zoetzure groentensoep met kip

Ingrediënten:Voor ca. 8 personen 300 gr kippenborst, in fijne plakjes 1 ui, in halve maantjes…

2 weken ago

Gratin van bloemkool, gehakt en puree

Ingrediënten:4 personen 800 gr bloemige aardappelen Peper, zout, nootmuskaat 1 ei 20 gr lookboter 500…

2 weken ago