Brood

Toscaans brood

Ingrediënten:
Voor 1 brood van ca. 800 gr

  • 280-300 gr water van ca. 25°C
  • 300 gr mix voor zonnebloembrood of witbrood
  • 100 gr maïsbloem
  • 100 gr semola
  • 50 gr griesmeel
  • Optie: 20 gr zonnebloempitten indien je
    gewoon bloem voor wit brood gebruikt
  • 15 gr geel lijnzaad
  • 15 gr pompoenpitten
  • 40 gr gierst
  • 7 gr bruggeman droge gist
  • 20 gr olijfolie
  • 8 gr zout
  • 1 el oregano
  • 1/2 el basilcum
  • 1/2 el peterselie
  • 1/2 tl lookpoeder
  • 1/2 el gevriesdroogde uistukjes
  • Broodbakvorm naar keuze (24 cm), broodbakbol of gewone bakplaat

Bereiding:

Gebruik een standmixer of bewerk met de hand.
Start met 280 gr water, voeg hier de gist aan toe, olijfolie, de bloem, maïsmeel, semola, griesmeel, pitten, zaden en als laatste de kruiden.
Kneed het deeg 10 minuten met de standmixer (ca. 20 minuten met de hand) tot het soepel is en van de randen mooi loslaat. Indien het te droog blijft voeg je druppelsgewijs wat water toe, is het te vochtig voeg dan een klein beetje bloem toe.
Leg het deeg in een ingevette schaal en dek het af met plasticfolie.
Laat op een warme plaats rijzen (min. 25°C) tot het deeg in volume is verdubbeld. Dit kan 40 minuten zijn op zeer warme dagen tot 2 uur indien het koel is.
Bestuif je werkoppervlak met bloem en stort het deeg uit.
Sla het deeg door zodat alle lucht eruit is.
Vorm het in de gewenste vorm, of vorm het naar de bakvorm die je gebruikt, dek opnieuw af en laat opnieuw rijzen tot het bijna verdubbeld is.
Verwarm de oven voor op 210°C, onder en boven warmte.
Zet de vorm met deeg in de oven, in het midden, en bak het brood ca. 40 minuten
Optioneel tijdens het bakken (bij gebruik broodbakbol, is dit zoiezo niet nodig): Zet een klein oven/hittebestendig schaaltje met water onder in je oven, zodat je wat stoom kan maken. Dat maakt je brood extra krokant.
Je brood is klaar wanneer het hol klinkt als je er even op tikt.
Laat afkoelen op een rooster.

receptenwijzer

Recent Posts

Pitaburger

Ingrediënten:Voor 2 stuks 4 volkoren pitabroodjes 4 rundshamburgers (je kan ze uiteraard ook zelf maken)…

3 dagen ago

Tortellini met paprika, courgette en een kalfsgebraadje

Ingrediënten:Voor 2 personen 250 gr tortellini met spinazie en ricotta (versafdeling) 1 pot (400 gr)…

5 dagen ago

Snelle moussaka

Ingrediënten:Voor 2 personen 450 gr voorgekookte krieltjes of aardappelschijfjes 1 grote aubergine, in blokjes 1/2…

2 weken ago

Tortilla lasagne

Ingrediënten:Voor 2 personen 4 medium (volkoren)tortilla's 300 gr grill braadworst (of gemengd gehakt runds-varken met…

3 weken ago

Udon noedels met groentjes, americain natuur en yakitorisaus

Ingrediënten:Voor 2 personen: 300 gr udon noedels (voorgekookt) 1 dikke wortel, in staafjes gesneden 1…

1 maand ago

Wortel-zoete aardappelpuree met varkenshaas en Champions à la grecque

Ingrediënten:voor 2 personen puree: 200 gr bloemige aardappelen, geschild en in blokjes 200 gr zoete…

1 maand ago