Voldoende voor 12 cupcakes een flinke toef te geven of het afsmeren van 1 taart van 20cm

Deze creme is een luchtige en minder zoete versie van de American Buttercream.
Basis ratio van een Amerikaanse botercreme is 2 delen suiker op 1 deel boter , waarin men nog een beetje melk verwerkt. Deze is echter mierzoet…
Mijn variant is subtiel zoet, en kan eender welke smaak en/of kleur aan toegevoegd worden.
De creme is mooi spuitbaar en zijdezacht om een taart af te smeren.

Ingrediënten :

  • 250 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur (neem een kwaliteitsvolle roomboter! Het zal het resultaat alleen maar ten goede komen. Light versies zijn hier echt uit den boze).
  • 100 gr water op kamertemperatuur of halfvolle/volle melk mag ook (hou bij melk rekening dat dit minder lang houdbaar is).
  • 110 gr bloemsuiker, heb je liever zoeter, kan je uiteraard meer gebruiken.
  • Optioneel: 1 el vanille extract of andere smaken, gelkleurstof of kleurstof in pasta.

Bereiding :

Een standmixer werkt best hiervoor, maar een krachtige handdmixer kan ook.
Doe de boter in stukken in de kom van de mixer. Gebruik een spatel opzetstuk en mix de boter wit romig op medium tot hoge snelheid . Dit duurt ruim 10 minuten !


Regelmatig de kom eens schrapen zodat alle boter mooi wit gemixed wordt. De boter zal luchtig worden.
Ondertussen los je de suiker op in het water of melk. Voeg de smaak er ook reeds aan toe.
Wanneer de boter romig en wit is , voeg je in 2 à 3 delen de vloeistof toe. Maak je geen zorgen als je merkt dat het lijkt dat het niet zal vermengen. Blijf doorgaan, je zal merken dat de boter stilaan het vocht opneemt!


Begin op lage snelheid tot het deel van de vloeistof begint te vermengen. Daarna klop je op medium snelheid door tot dit deeltje is opgenomen. Ga door tot de vloeistof vermengd is.


Daarna klop je de creme opnieuw op medium tot hoge snelheid door voor een goeie 5 minuten.
De creme is nu klaar om te verwerken !
Je kan er kleur aan geven door gelkleurstof te gebruiken of kleurpasta.

receptenwijzer

Recent Posts

Ciabattabroodje met kip, spinazie en champignons

Ingrediënten:voor 2 personen 300 gr ciabattabrood 400 gr kippengehakt 80 gr geraspte gruyére 1 tl…

6 uren ago

Brownie wafels

Ingrediënten:Voor ca. 12 wafels 120 gr zachte roomboter 50 gr cacaopoeder, gezeefd 4 eieren, kamertemperatuur…

2 dagen ago

Zoetzure groentensoep met kip

Ingrediënten:Voor ca. 8 personen 300 gr kippenborst, in fijne plakjes 1 ui, in halve maantjes…

4 dagen ago

Gratin van bloemkool, gehakt en puree

Ingrediënten:4 personen 800 gr bloemige aardappelen Peper, zout, nootmuskaat 1 ei 20 gr lookboter 500…

1 week ago

Volkoren havermout koekjes

Ingrediënten:24 stuks 60 gr zachte roomboter 2 eieren, kamertemperatuur 1/4 tl fijn zeezout 125 gr…

1 week ago

Groentecurry met steak en noedels

Ingrediënten:Voor 2 personen: 400 gr chateaubriand, een uur voor bereiding uit de koelkast gehaald 150…

2 weken ago