Categories: Kerst & eindejaar

Kerstboom van Chocolade

voor 2 tot 3 kerstbomen van ongeveer 15 – 20 cm

Ingrediënten :

  • 300 g pure chocolade (in druppels of stukjes)
  • 400 g hele gepelde amandelen (of kant-en-klare amandelstaafjes)
  • 75 g water
  • 200 g suiker
  • 150 g extra
  • chocolade om te kleven
  • een beetje poedersuiker

Materiaal:

  • bakpapier
  • bakplaat
  • kookthermometer

Bereiding :

Teken vooraf sterren van verschillende groottes op een vel bakpapier.
Leg hier een nieuw vel bakpapier over zodat je de sterren doorheen het bakpapier ziet. Leg beide vellen bakpapier op een bakplaat. Zet even opzij.
Laat ruim op voorhand 200 gram chocolade zachtjes au bain-marie smelten op ongeveer 45°C. Hou 100 gram chocolade apart.

Snij met een scherp mes de hele amandelen in staafjes.
Roer – als de chocolade volledig gesmolten is – de resterende 100 gram chocolade in stukjes er onder, zodat de temperatuur van de chocolade zakt en ongeveer 27°C bereikt. Roer de chocolade stevig door elkaar en warm weer wat op tot 32°C.
Nu is de chocolade getempereerd. Roer de chocolade en houd op temperatuur.

Doe intussen het water en de suiker in een ruime kookpot en breng aan de kook.
Laat 5 minuutjes koken of controleer met een thermometer tot 117°C.
Voeg de amandelstaafjes toe en roer deze door de suiker.
Zet het vuur iets zachter en blijf de amandelstaafjes door elkaar roeren.
De suiker zal nu kristalliseren en een zanderig uitzicht krijgen. Rond elk amandelstaafje zit nu een laagje suiker.

Haal de kookpot van het vuur en roer zodat de staafjes los van elkaar komen.
Laat deze staafjes wat afkoelen, maar zorg ervoor dat ze niet gaan samenklitten.
Meng er de getempereerde chocolade onder. Nu krijgt ieder amandelstaafje een dun laagje chocolade.

Schik meteen met twee lepels de amandelstaafjes min of meer in stervorm op het bakpapier. Zorg dat de bovenkant zo vlak mogelijk is. Dat is handiger als je straks de sterren van verschillende groottes op elkaar zal lijmen.

Zet de sterren op een koele plaats (buiten de koelkast) en laat rustig opstijven.

Laat van de 150 gram extra chocolade 100 gram smelten en voeg er daarna de resterende 50 gram onder. Roer ook hier de massa goed door elkaar zodat ook deze chocolade getempereerd wordt.

Vul een spuitzakje en vul met de getempereerde chocolade. Lijm met deze chocolade de sterren van groot naar klein op elkaar en laat opstijven.
Strooi er eventueel poedersuiker over.

receptenwijzer

Recent Posts

Groentenpuree met kip-kaasballen

Ingrediënten:Voor 2 personen 500 gr bloemige aardappelen, geschild 200 gr zoete aardappel, geschild 1 teentje…

5 uren ago

Ciabattabroodje met kip, spinazie en champignons

Ingrediënten:voor 2 personen 300 gr ciabattabrood 400 gr kippengehakt 80 gr geraspte gruyére 1 tl…

3 dagen ago

Brownie wafels

Ingrediënten:Voor ca. 12 wafels 120 gr zachte roomboter 50 gr cacaopoeder, gezeefd 4 eieren, kamertemperatuur…

5 dagen ago

Zoetzure groentensoep met kip

Ingrediënten:Voor ca. 8 personen 300 gr kippenborst, in fijne plakjes 1 ui, in halve maantjes…

1 week ago

Gratin van bloemkool, gehakt en puree

Ingrediënten:4 personen 800 gr bloemige aardappelen Peper, zout, nootmuskaat 1 ei 20 gr lookboter 500…

1 week ago

Volkoren havermout koekjes

Ingrediënten:24 stuks 60 gr zachte roomboter 2 eieren, kamertemperatuur 1/4 tl fijn zeezout 125 gr…

2 weken ago