Desserten

Tiramisu met speculaas

Ingrediënten voor 4 glaasjes:
(een dag op voorhand te bereiden)

  • 250 gr mascarpone
  • 2 ei (M)
  • 125 gr fijne kristalsuiker
  • 1 el Vanille extract
  • Speculaasjes
  • 1 dl sterke koffi, afgekoelde
  • 2 a 3 el Amaretto (optioneel)
  • Cacaopoeder

Bereiding:

splits de eitjes. Doe de dooiers in een ruime kom en de eiwitten in een ruime vetvrije kom .
Doe de helft van de suiker bij de eierdooiers en klop deze op hoge snelheid met een mixer of standmixer wit schuimig.
Dit zal een 10 minuten in beslag nemen , het volume is dan verdubbeld en de suiker volledig opgenomen door de dooiers.

Klop ondertussen ook de eiwitten stijf . Klop ze eerst tot ze half schuimig zijn op medium snelheid , voeg er de andere helft van suiker aan toe en klop ze op hoge snelheid stijf.

Klop de mascarpone los met, voeg enkele eetlepels dooiermengsel erbij en klop los , tot het wat vloeiender is .
Doe de mascarpone nu bij de geklopte eierdooiers en het vanille extract , vermeng ze zacht onder elkaar tot het vermengd is .
Doe nu in 3 delen de eiwitten onder het mengsel. Niet kloppen , maar spatel dit er rustig onder, maar in enkele bewegingen . Zeker niet te lang ! Zo blijf je een mooie luchtige , mousse achtige structuur behouden in je tiramisu.
Doe het beslag in een spuitzak met een ronde spuitmond , of snij het uiteinde van de tip eraf.

Doe koffie en amaretto samen in een lage schaal. Neem 4 glaasjes (+/- 250 ml glaasjes).
Dip een per een de speculaasjes in de koffie en doe een bodempje speculaasjes in het glaasje.
Doe een laagje mascarponebeslag erbovenop , opnieuw een laagje gedoopte speculaasjes, laagje mascarpone en opnieuw een laagje gedoopte speculaasjes.
Maak de laatste laag mascarpone met nopjes van het beslag.
Zet dit voor 24u in de koeling.
Net voor het serveren bestrooi je de tiramisu glaasjes met cacaopoeder en doe er een extra speculaasje bij .
Je kan ook geraspte chocolade gebruiken.

receptenwijzer

Share
Published by
receptenwijzer

Recent Posts

Ciabattabroodje met kip, spinazie en champignons

Ingrediënten:voor 2 personen 300 gr ciabattabrood 400 gr kippengehakt 80 gr geraspte gruyére 1 tl…

4 uren ago

Brownie wafels

Ingrediënten:Voor ca. 12 wafels 120 gr zachte roomboter 50 gr cacaopoeder, gezeefd 4 eieren, kamertemperatuur…

2 dagen ago

Zoetzure groentensoep met kip

Ingrediënten:Voor ca. 8 personen 300 gr kippenborst, in fijne plakjes 1 ui, in halve maantjes…

4 dagen ago

Gratin van bloemkool, gehakt en puree

Ingrediënten:4 personen 800 gr bloemige aardappelen Peper, zout, nootmuskaat 1 ei 20 gr lookboter 500…

1 week ago

Volkoren havermout koekjes

Ingrediënten:24 stuks 60 gr zachte roomboter 2 eieren, kamertemperatuur 1/4 tl fijn zeezout 125 gr…

1 week ago

Groentecurry met steak en noedels

Ingrediënten:Voor 2 personen: 400 gr chateaubriand, een uur voor bereiding uit de koelkast gehaald 150…

2 weken ago