Kerststronk

Ingrediënten :

Ingrediënten voor de rolbiscuit:

  • 4 à 5 eieren (210 g)
  • 100 g suiker
  • 50 g gezeefde bloem
  • 50 g maïzena
  • 25 g boter
  • poedersuiker

Ingrediënten voor de boterroom:

  • 50 ml water
  • 250 g suiker
  • 2 eieren
  • 2 eierdooiers
  • 1 vanillestok
  • 500 g zachte boter

Ingrediënten om te sauceren:

  • Kop koude espresso
  • Scheutje bruine rum

Ingrediënten voor de mokka:

  • Gelijke delen espresso en oploskoffie

Materiaal:

  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Beslagmes
  • Borsteltje
  • Spuitzak
  • Effen spuitmondje
  • Effen plat spuitmondje

Bereiding :

Voor de rolbiscuit:
Sla de eieren los in een mengkom en voeg de suiker er bij. Klop tot een luchtige, witte massa.
Zeef de bloem en de maïzena boven de mengkom en spatel voorzichtig onder het mengsel.
Smelt de boter en meng die er voorzichtig bij.
Bedek een bakplaat met een vel bakpapier. Kleef het papier aan de bakplaat met een likje van het beslag in elke hoek van de plaat.
Verwarm de oven voor op 220 à 230°C.
Verdeel het beslag met een beslagmes gelijkmatig over de bakplaat.
Bak kort af in 7 à 10 minuten. Zorg ervoor dat de biscuit zeker niet te hard gebakken wordt, want dan verliest deze z’n soepelheid.
Haal de rolbiscuit met het papier van de bakplaat en laat afkoelen tussen twee handdoeken.

Voor de boterroom:
Giet het water in een kookpot en voeg er de suiker bij. Breng aan de kook.
Doe de eieren en eierdooiers in een ruime mengkom en voeg het vanillemerg van het vanillestokje eraan toe. Klop los.
Kook de suiker tot een dikke siroop, maar laat niet kleuren. Wil je een suikerthermometer gebruiken, kook de suikermassa dan tot 119°C.
Begin de eieren pas op hoge snelheid op te kloppen als de suikersiroop bijna klaar is.
Giet de hete suikersiroop straalsgewijs bij de intussen luchtige eiermassa.
Blijf voortdurend kloppen.
Laat de massa kloppen tot kamertemperatuur (koud kloppen). Dit zal – afhankelijk van het toestel – zeker enkele minuten duren.
Snij de zachte boter in enkele stukken.
Voeg de zachte boter geleidelijk toe aan de luchtige massa op lage snelheid.
Voer nadien de snelheid op en klop tot een gladde boterroom. Zet even opzij.

Voor de afwerking:
Maak de biscuit van het bakpapier los en leg op een proper vel bakpapier.
Meng de koude koffie met een scheut rum en dep met een borsteltje op de biscuit.
Roer de vanille-boterroom glad, strijk een laagje op de biscuit en rol op tot een cilinder. Leg op een schotel met de sluiting naar beneden.
Bestrijk de volledige kerststronk met een dun laagje boterroom. Vul een spuitzak met een effen spuitmondje en spuit twee à drie royale bollen boterroom.
Dit worden de knoesten van de stronk. Zet de biscuit in de koelkast zodat de boterroom kan opstijven.
Meng intussen een half kopje espresso met evenveel oploskoffie tot mokka, laat afkoelen en breng hiermee de resterende boterroom naar wens op smaak.
Vul een spuitzak met een plat spuitmondje met mokka-boterroom en spuit een laag over de volledige stronk, inclusief de knoesten.
Breng met een vork of getande schraper wat lijntjes aan om de typische boomstronk-structuur te imiteren.
Doop een mes even in warm water, droog af en snij een kwart van de knoesten weg.
Snij de zijkantjes van de stronk bij en versier verder naar wens.

Please follow and like us:
fb-share-icon

Related Posts

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial