Koffie verlaagt de kans op diabetes type 2

In een onderzoek aan de Chinese universiteit van Huazhong werden drie extracten gepuurd uit koffie die het risico op diabetes aanzienlijk zouden verminderen. Zo zouden cafeïne, cafeïnezuur en chlorogeenzuur niet alleen de toxische opbouw van een specifieke proteïne tegengaan die gekend staat voor het veroorzaken van diabetes type 2, ze zouden bovendien ook voorkomen dat insulineproducerende cellen vernietigd worden. Dat meldt de Daily Mail vandaag.
Vanuit deze bevindingen hopen de wetenschappers over te gaan tot de ontwikkeling van een meer efficiënte behandeling van de langdurige ouderdomsziekte. Nog even wat feiten: diabetes treft alleen in het Verenigd Koninkrijk al 2.8 miljoen mensen en gedacht wordt dat nog eens een miljoen lijdt aan deze ziekte zonder het te weten. Diabetes type 2 wordt verbonden met zwaarlijvigheid en kan in veel gevallen gecontroleerd worden door een gezond dieet en het bijhouden van suikerlevels in het bloed. Leidinggevend onderzoeker, Kun Huang, legt uit:

“We vonden drie belangrijke hoofdbestanddelen in koffie die het giftige proces dat leidt tot diabetes type 2 kunnen omkeren. Het ondersteunt dan ook eerdere onderzoeken die het drinken van koffie associeerden met een verlaagd risico op ouderdomsdiabetes”. Zo werd in eerdere studies al gesteld dat 4 of meer kopjes koffie per dag drinken kan zorgen voor 50 procent minder kans op diabetes type 2.

Uit de labotesten bleek dat elk van deze drie bestanddelen (cafeïne, cafeïnezuur en chlorogeenzuur) positieve effecten hadden. Cafeïne blijkt echter het minst effectief te zijn. Daarom zou deca drinken dan ook zonder twijfel de betere optie zijn. “We verwachten dat cafeïnevrije koffie minstens evenveel, of zelfs meer voordelen biedt in vergelijking tot gewone koffie omdat de hoevelheden chlorogeen- en cafeïnezuur hoger liggen bij deca”, verklaart Huang.

Ondanks de positieve bevindingen, moeten er rekening gehouden worden met feit dat de concentratie koffie gebruikt in het onderzoek, beduidend hoger ligt dan een standaard koffie hier bij ons. Onderzoekers zijn daarom van plan diepgaander onderzoek te voeren met dieren én mensen om een beter begrip te krijgen van de link tussen koffieconsumptie en een verlaagd risico op diabetes type 2.