Bruin brood met noten en rozijnen

Voor een brood van +/- 800 gr

Ingrediënten:

  • 250gr tarwebloem of boerenwit
  • 150 gr boerenbruin of voltarwe
  • 100 gr volkoren roggemeel
  • 200 ml water (+/- 20 °C)
  • 125 ml magere yoghurt ( kamertemperatuur)
  • 6 gr droge gist
  • 10 gr honing of kokosbloesemsuiker
  • 8 gr zout
  • 15 gr boter of broodverbeteraar voor bruine broden
  • 1 kl oploskoffie
  • 5 gr cacaopoeder
  • 30 gr pompoenpitten
  • 5 gr maanzaad
  • 10 gr chiazaad
  • 10 gr bruin lijnzaad
  • 100 gr mix van rozijnen en cranberries
  • 50 gr gehakte notenmix
  • 5 gr donker moutpoeder ( optioneel)

Bereiding:

Voeg alle ingrediënten samen, behalve de rozijnen en gehakte noten.
Opgelet, zorg dat het zout niet rechtstreeks in aanraking komt met de gist. Doe het zout langst de randen van de bloem. De gist doe je als laatste erbij, maak een kuiltje in de bloem en daar de gist in. Kneed met de hand tot een soepel deeg (ongeveer 20 minuten). Of kneed met een kneedmachine (10 minuten) of met een broodmachine.Doe de rozijnen en de noten er het laatst bij en kneed ze goed door het deeg. Dek het deeg af met plastic folie. Laat 40 minuten rijzen op kamertemperatuur.Druk het deeg plat met de handen (alle luchtbelletjes móeten eruit zijn, anders krijg je grote holtes in het broodkruimen achteraf)  kneed nog 1 à 2 minuten. Geef het deeg de gewenste vorm en leg het in een ingevette bakvorm.Bedek opnieuw met plastic. Laat het deeg rijzen op kamertemperatuur tot het volume verdubbeld is (ongeveer 45 minuten). Verwarm de oven voor op 210°C.
Spray het deeg met flessenwater vlak voor het de oven ingaat. Bak het brood  30 minuten op 210 °C.

Gebruik je een broodmachine , neem dan een programma voor volkoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *