Pistacheroomijs

voor ca. 1 liter ijs :

Het mengsel van melk met de gemalen noten moet 12 uur trekken in de koelkast , met pistachepasta moet dit niet.

Ingrediënten :

  • 5 eierdooiers
  • 2 stijfgeklopte eiwitten , niet noodzakelijk!
  • 3 dl volle room
  • 4 dl volle melk
  • 150 gr suiker
  • 50 gr pistachepasta of 100 gr ongezouten pistachenoten , die tot een pasta vermalen zijn
  • 1 theelepel maïzena plus
  • groene voedingsmiddelenkleurstof , indien je graag groen ijs wilt
  • Bereiding :

    Voeg de pistachenoten bij 3 dl melk en breng tegen het kookpunt . Laat dit afkoelen en 12 uur laten trekken in de ijskast. Daarna de overige 1 dl melk toevoegen en door een zeef halen. Als je pistachepasta gebruikt , mag je deze stap overslaan. Breng de gezeefde melk aan de kook met de helft van de suiker , of breng de melk aan de kook met de helft van de suiker en de pistachepasta. Klop de eierdooiers en 1 theelepel maïzena plus met de overige helft van de suiker , wit. Doe er , al roerend , de gekookte melk bij . Goed roeren , zodat de eieren niet gaan garen door meteen alle hete melk erbij te doen. Indien er toch klonters ontstaan , ga er dan even met de mixer door. Doe dit terug in een kommetje en zet op een zacht vuurtje. Al roerend , laten garen tot net tegen het kookpunt. Zeker niet laten koken !!! De bereiding is klaar als je op de achterzijde van de houten lepel een streep kan trekken , die zichtbaar blijft. Neem van het vuur en laat dit afkoelen met deksel op de pot. Na het afkoelen , de room erdoor mengen en eventueel de kleurstof. Doe dit in een sorbetière , halverwege de bereidingstijd , kan je er de eiwitten aan toevoegen en eventueel wat fijngehakte pistachenootjes . Zet het ijs nog een uurtje in de vriezer om dit te laten “rijpen” , daarna is het klaar voor consumptie.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *